Polévka z řapíkatého celeru

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Polévka z řapíkatého celeru Foto:
Polévka z řapíkatého celeru
Foto: Michal Šajmir

Zatímco v Čechách je doma spíše bulvový celer a řapíkatý je pro nás celkem novinkou, v Americe je to přesně obráceně. Vyzkoušejte svěží celerové řapíky v této jednoduché polévce, bude vám chutnat...

Suroviny
řapíkatý celer 250 g
mrkev 150 g
větší cibule 1 ks
zeleninový vývar 1 l
máslo 30 g
kus zázvoru 1 cm
smetana 1,5 dl
čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
čerstvá petrželová nať
Postup
1

Na másle mírně osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte omytý řapíkatý celer nakrájený na 11,5 cm velké kousky a po cca 23 minutách přisypte na kolečka nakrájenou mrkev.

2

Po krátkém zarestování zalijte zeleninovým vývarem, přídejte zázvor nakrájený na tenké plátky, osolte a vařte do změknutí.

3

Následně vyndejte 1/3 uvařené mrkve a celeru děrovanou lžící ven a nechte stranou.

4

Zbytek rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte pepřem, muškátovým oříškem, zalejte smetanou a podle potřeby dosolte.

5

Dejte zpět do hrnce vařenou mrkev s celerem a nechte společně prohřát.

6

Ozdobte čerstvou nasekanou petrželovou natí.

Videa

reklama

reklama