Polévka z rajčat a červené papriky s krutony s pestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Polévka z rajčat a červené papriky s krutony s pestem Foto:
Polévka z rajčat a červené papriky s krutony s pestem
Foto: isifa.com

Hustá rajčatová polévka je do zimních dnů naprosto dokonalá. Zvlášť pokud ji doplníte o krutony s pestem, které ji povýší doslova na skvost.

Suroviny
červená paprika, rozčtvrcená, s vybranými semínky 3
červená chilli paprička, s vybranými semínky, nakrájená na plátky 1/2 ks
červená cibule, oloupaná a nakrájená na klínky 1 ks
česnek, oloupaný 2 stroužky
pár větviček tymiánu
olivový olej 2 lžíce
sekaná rajčata z plechovky 400 g
horký zeleninový vývar 600 ml
sůl
mletý černý pepř
krutony:
čerstvá petrželka 30 g
čerstvá pažitka 30 g
česnek, oloupaný a nasekaný 2 stroužky
pražené arašídy 1 lžíce
nastrouhaný vyzrálý čedar 60 g
malá ciabatta, rozkrájená na 12 plátků 1 ks
Postup
1

Rozehřejte gril na střední teplotu. Do masivního pekáče položte papriky a chilli papričky slupkou nahoru, přidejte cibuli, česnek a tymián. Důkladně je polijte olivovým olejem a grilujte asi 10–12 minut, dokud slupka na paprice nebude mít puchýře a nezhnědne. Cibulové klínky občas během pečení obracejte. Chvilku nechte vychladnout a potom stáhněte připálenou slupku z papriky a chilli.

2

Do velkého hrnce dejte zeleninu i s veškerou šťávou. Přidejte rajčata z plechovky a horký vývar. Přiveďte vše do varu a na mírném ohni vařte 10 minut. Tyčovým mixérem rozmixujte a potom vmíchejte všechno koření. Nalijte do džbánu a z něj potom na stole do hrnků nebo servírovacích misek.

3

Krutony s pestem: Všechny ingredience kromě čedaru a chleba dejte do hrnku a dochuťte. Vše rozmixujte tyčovým mixérem tak, aby vznikla hustá omáčka. 4 lžíce tohoto pesta smíchejte s nastrouhaným čedarem. Chleba lehce opečte po obou stranách a potom jednu stranu namažte sýrovo-pestovou směsí.

4

Podávejte polévku ještě s extra pestem a připravenými krutony.

5

Tip: Opečené papriky dejte na 10 minut do plastového pytlíku. Slupka se zapaří a půjde lépe sloupnout. Pokud chcete mít polévku hlaďoučkou, můžete směs přepasírovat přes cedník.

Polévka z rajčat a červené papriky s krutóny s pestem Foto: isifa.com

Polévka z rajčat a červené papriky s krutóny s pestem. Foto: isifa.com

Vyzkoušejte i další zeleninové krémy:

Recept

Krémová květáková polévka Foto:

Krémová květáková polévka

Hustá a vydatná květáková polévka vás zahřeje a to jistě v zimě ocení každý.

Recept

Krémová polévka z pečených kaštanů Foto:

Krémová polévka z pečených kaštanů

Pro většinu z nás jsou kaštany symbolem nadcházejících svátků. Pečené si je kupujeme u stánků do kornoutu nebo si je pečeme doma jako chuťovku. Zkuste z nich tentokrát...

Recept

Česneková polévka Foto:

Česneková polévka

Výborná krémová polévka kombinuje svěží pórek a dosladka opečený česnek. Hustou strukturu obstarají brambory a smetana. Luxusní pokrm, který se hodí na chalupu na zahřátí...

Videa

reklama

reklama