Polévka z pečených rajčat

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Polévka z pečených rajčat Foto:
Polévka z pečených rajčat
Foto: isifa.com

Tato polévka je na zimu ideální. Je vydatná a trocha chilli vás i krásně prohřeje.

Suroviny
velká červená cibule, oloupaná a najemno nasekaná 1 ks
česnek, oloupaný a najemno nasekný 2 stroužky
čerstvá červená chilli paprička, podélně rozkrojená a zbavená semínek (pokud chcete) 1 ks
vyzrálá červená rajčata, rozkrájená na čtvrtky 2 ks
zralá cherry rajčátka 750 g
olivový olej 3 lžíce
ciabatta 1/2 bochníku
pořádná hrst bazalkových lístků
Postup
1

Roztopte troubu na 210 °C, u plynové na stupeň 7. Ve velkém pekáči smíchejte cibuli, česnek, chilli (pokud ho použijete), kousky rajčat a cherry rajčátka, přidejte 2 lžíce olivového oleje a koření. Pečte v troubě 30 minut.

2

Ciabattu roztrhejte na malé kousky, naházejte je na pečicí plech, pokapejte olivovým olejem a pečte pod rajčaty 15 minut, dokud nebudou křupavé.

3

Dejte rajčatovou směs do mixéru a mixujte, dokud nebude úplně hladká. Do mixéru nalijte asi 300 ml horké vody současně s hrstí bazalky, opět mixujte, aby se lístky nasekaly. Znovu ohřejte před podáváním. Pokud je polévka na vás stále hustá, můžete ji naředit ještě trochou vody.

4

Rozdělte lžičkou do šálků ciabattové krutóny, přelijte je polévkou a ozdobte bazalkovými lístky.

5

Prima tip: Cherry rajčátka jsou chuťově trochu sladší, ale to můžete dohonit, když jakákoliv rajčata, která seženete, trochu dosladíte.

Polévka z pečených rajčat Foto: isifa.com

Polévka z pečených rajčat. Foto: isifa.com

Vyzkoušejte i další recepty na jemné krémové polévky:

 

Recept

Mrkvový krém se zázvorem Foto: Výpečky.com

Mrkvový krém se zázvorem

Tuhle polévku si určitě zamilujete. Naučila jsem se ji na workshopu od šéfkuchaře Radka Šubrta a vařím ji stále dokola. Její sladko-kořeněná chuť završená pikantním ...

 

Recept

Krémová polévka z pečených kaštanů Foto: Michal Šajmir

Krémová polévka z pečených kaštanů

Pro většinu z nás jsou kaštany symbolem nadcházejících svátků. Pečené si je kupujeme u stánků do kornoutu nebo si je pečeme doma jako chuťovku. Zkuste z nich tentokrát ...

Recept

Hráškový krém  Foto: Česko vaří s Pohlreichem

Hráškový krém

Vychutnejte si nasládlou chuť hrášku v delikátní krémové polévce. Svěží barva a sytá chuť činí z této polévky celoroční stálici.

Videa

reklama

reklama