Polévka z pečené petržele s čerstvým pestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Polévka z pečené petržele s čerstvým pestem  Foto:
Polévka z pečené petržele s čerstvým pestem
Foto: Kitchen Story

Na jaro si ještě budeme muset chvíli počkat. Na zahřátí se se hodí do žaludku něco teplého. Zkuste polévku z pečené petržele, která je opravdu vydatná a plná chuti, již získá pečením. Čerstvost do polévky dostanete domácím petrželovým pestem, které vykouzlíte během chvilky.

Suroviny
větší kořenová petržel (lze i pastinák) 6 ks
zeleninový vývar 1,3–1,5 l
česnek 2 stroužky
vinný ocet 2 lžíce
sůl a čerstvě mletý pepř
smetana (i bezlaktózová) 100 ml – nemusí být
Pesto
hladkolistá petržel 2 hrsti
vlašské ořechy 1/2 hrsti
slunečnicová semínka 1 lžíce
česnek 1 stroužek
olivový olej 4–5 lžic
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1

Troubu rozhřejte na 220 °C na pečení ze shora i zespoda.

2

Petržel oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. Nemusíte se nijak zvlášť zamýšlet, jak velké kousky uděláte, stejně se všechno nakonec bude mixovat. Dejte na plech, osolte a zakápněte olivovým olejem a dejte péct do zezlátnutí.

3

Než se petržel upeče, udělejte si pesto pro dozdobení polévky. V mixéru nebo v hmoždíři zkombinujte dohromady všechny ingredience potřebné pro pesto a dobře je rozdrťte. Pesto by mělo mít jemnou konzistenci a výraznou chuť.

4

Upečenou petržel dejte do zeleninového vývaru. Petržel není potřeba vařit, pečením je již změklá. Můžete ji rovnou rozmixovat – ať už tyčovým, nebo stolním mixérem.

5

Teď už máte skoro hotovo. Polévku ohřejte a dobře dochuťte solí, pepřem a vinným octem. Pokud byste ji chtěli zjemnit, můžete přidat smetanu.

6

Při servírování použijte olivový olej a připravené čerstvé pesto.

Polévka z pečené petržele s čerstvým pestem  Foto: Polévka z pečené petržele s čerstvým pestem, foto: Kitchen Story

KITCHEN STORY

KitchenStory.cz Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Chcete nahlédnout pod pokličku, jak vzniká web a časopis Prima FRESH? Sledujte nás na Instagramu :)

Fresh Instagram Foto:

Videa

reklama

reklama