Polévka z čerstvých rajčat

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Polévka z čerstvých rajčat  Foto:
Polévka z čerstvých rajčat
Foto: akademiekvality.cz

Všichni známe rajskou polévku. Když je dobrý recept a šikovný kuchař, není vůbec špatná. Ale zkoušeli jste už někdy polévku z čerstvých rajčat? Bezkonkurenční záležitost, v které se snoubí sladko-kyselá chuť zralých rajčat s kořenitou chutí celeru! Jeden hrnec stačit nebude.

Suroviny
zralá rajčata 1,5 kg
řapíkatý celer 500 g
zeleninový vývar 1 litr
cibule 1 ks
máslo 20 g
olivový olej 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
zakysaná smetana k podávání
Postup
1

Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.

2

Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.

3

K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.

4

Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).

5

Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.

Polévka z čerstvých rajčat  Foto:

Polévka z čerstvých rajčat  Foto: Polévka z čerstvých rajčat; foto: akademiekvality.cz

Videa

reklama

reklama