Polévka Vichyssoise

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Polévka Vichyssoise  Foto:
Polévka Vichyssoise
Foto: Michal Šajmir

Vichyssoise je krémová francouzská polévka z pórku, brambor, smetany a vývaru. Tradičně se podává zastudena, ale můžete ji servírovat i teplou.

Suroviny
máslo 3 lžíce
olivový olej 2 lžíce
střední cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
pórek, jen bílá část nakrájená na kolečka 400 g
kuřecí vývar (může být i zeleninový) 1 litr
brambory, oloupané a nakrájené na kostky 600 g
sladká smetana 250 g
sůl
čerstvě namletý bílý pepř
Postup
1

V hrnci rozehřejte máslo a olej a cibuli lehce osmahněte. Pak přidejte kolečka pórku a společně orestujte dosklovata. Cibule a pórek by neměly v žádném případě zhnědnout!

2

Přidejte brambory, promíchejte a zalijte vývarem. Mírně osolte a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a provařte asi 45 minut, až budou brambory a pórek úplně měkké. Směs nechte prochladnout, pak rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému a nechte dále chladnout. Když polévka dosáhne pokojové teploty, přimíchejte smetanu. Po úplném zchladnutí teprve dochuťte solí a bílým pepřem.

3

Před podáváním ozdobte nasekanou hladkolistou petželkou, pažitkou nebo kolečky na másle orestovaného pórku.

Polévka Vichyssoise  Foto:

Polévka Vichyssoise, foto Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

Videa

reklama

reklama