Polévka ramen s opečeným tofu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Polévka ramen s opečeným tofu  Foto:
Polévka ramen s opečeným tofu
Foto: Marek Kučera

Proslulá japonská polévka s prověřenými léčivými a povzbuzujícími účinky. Ve velmi pikantním provedení.

Článek

Nejlepší polévky z Asie Foto:

Nejlepší polévky z Asie

Není nic lepšího, než si v zimě dát mísu kouřící polévky. A právě ty v asijském stylu mají ještě něco navíc. Většinou v nich totiž nechybí chilli a zázvor, které mají...
Suroviny
Pasta miso:
malá cibule 1 ks
červená miso pasta (hotový výrobek) 1/2 hrnku
bílá miso pasta (hotový výrobek) 1/2 hrnku
sambal oelek (indonéská chilli pasta) 3 lžíce
česnek 6 stroužků
kousek čerstvého zázvoru
rýžové víno mirin 3 lžíce
rostlinný olej 2 lžíce
olej z praženého sezamu 1 lžíce
Polévka:
pevné tofu 250–300 g
olej 1 lžíce
vejce 4 ks
čerstvé houby šitake (nebo sušené, předem namočené) 150 g
vývar 750 ml–1 litr
neslazené sójové mléko 500 ml
nudle ramen
čerstvá cibulka a sezamový olej k podávání
Postup
1

Všechny přísady na miso pastu rozmixujte dohladka na hustou směs. Do polévky jí budete potřebovat asi polovinu, zbytek můžete zmrazit na další použití.

2

Z tofu vymačkejte v papírových ubrouscích většinu tekutiny a nakrájejte ho na kostky. Ve velkém hrnci rozehřejte při střední teplotě olej a tofu na něm osmažte. Jakmile zezlátne, přidejte několik lžic miso pasty a ještě asi minut smažte, až tofu získá zlatou barvu. Vyndejte ho a dejte stranou.

3

Do hrnce dejte nakrájené houby, další lžíci miso pasty a opět osmažte dozlatova. Přidejte vývar a sójové mléko a uveďte do mírného varu. Další miso pastu dejte do cedníku a ten ponořte do polévky. Pastu přes něj protlačte, pevné součásti vyhoďte a polévku nechte ještě 5 minut probublávat. Ochutnejte ji, případně osolte nebo zakápněte trochou sójové omáčky.

4

Nudle uvařte podle návodu na obalu. V malém kastrůlku uveďte do varu vodu, vložte vejce a povařte ho přesně 7 minut na co nejnižším stupni. Oloupejte ho. Nudle rozdělte do misek, zalijte polévkou, doplňte osmaženým tofu a rozkrojeným vláčným vejcem, nasekanou cibulkou a pár kapkami sezamového oleje.

Polévka ramen s opečeným tofu  Foto: Polévka ramen s opečeným tofu; foto: Marek Kučera

Videa

reklama

reklama