Polévka Minestrone s bazalkovým pestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Polévka Minestrone s bazalkovým pestem  Foto:
Polévka Minestrone s bazalkovým pestem
Foto: Vůně francouzské kuchyně

Tuto lahodnou polévku Minestrone au Pistou můžete podávat po celý rok, v zimě můžete použít více kořenové a sezonní zeleniny, jako je bulvový celer nebo kadeřávek, boby a hrášek se hodí víc na jaro a léto.

Bazalkové pesto (francouzsky "pistou") polévce dodává chuť Středomoří někomu to připomene Nice, jinému Itálii, především Janov. Není moc praktické připravovat pesto v menším množství, ale jeho zbytek můžete uchovat v ledničce a použít na jiná jídla například k těstovinám, do rizota nebo jím jednoduše potřete plátky dokonale uzrálých rajčat.

Suroviny
křehké mladé boby 200 g
zelený hrášek 100 g
mrkev 100 g
brambory 100 g
tuřín 100 g
malý pórek, dobře opláchnutý 1 ks
řapíkatý celer 1 řapík
cuketa 100 g
voda 4 litry
střední cibule, oloupaná a se zapíchnutými 2 hřebíčky 1 ks
svazek bylinek
zelené fazolky 100 g
rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky 200 g
těstoviny kolínka 100 g
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvě nastrouhaný parmazán 75 g
Pesto:
česnek, oloupaný 4 stroužky
piniové oříšky 50 g
čerstvá bazalka 40 lístků
čerstvě nastrouhaný parmazán 75 g
Postup
1

Vyloupejte boby a hrášek a dejte je stranou. Oloupejte mrkev, brambory a tuřín. Nakrájejte je stejně jako pórek, celer, cuketu, fazolky a rajčata na 57mm kostičky; každou zeleninu přitom nechte zvlášť.

2

Studenou vodu dejte do velkého hrnce, přidejte cibuli se zapíchanými hřebíčky a svazek bylinek. Na středním plameni uveďte do varu, pak plamen snižte a povařte 20 minut.

3

Do hrnce přidejte kostičky mrkve, brambor, tuřínu, pórku a celeru a na mírném ohni povařte 15 minut. Nakonec přidejte cukety, hrášek, boby, fazolky, rajčata a těstoviny a vařte, až těstoviny změknou. Vyjměte cibuli a bylinky a polévku dochuťte solí a pepřem. Minestrone udržujte horkou, pokud ji chcete podávat ihned.

4

Na pesto vložte česnek, piniové oříšky a špetku soli do robota nebo do hmoždíře a rozmixujte nebo rozdrťte na kašičku. Přidejte bazalku a znovu rozmělněte na kašičku. Pak přidejte parmazán a 30 vteřin mixujte nebo promíchávejte. Nakonec tenkým rovnoměrným pramínkem přilijte olivový olej a robot přitom nechte běžet na nejnižší rychlost nebo stále míchejte balonovou metlou v hmoždíři podobně, jako kdybyste připravovali majonézu, až se olej zcela spojí se směsí. Hojně opepřete.

5

Minestrone podávejte ve velké polévkové míse a stranou servírujte pesto a nastrouhaný parmazán k dochucení polévky.

Polévka Minestrone s bazalkovým pestem  Foto: Polévka Minestrone s bazalkovým pestem, foto: Vůně francouzské kuchyně

VŮNĚ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ

Vůně francouzské kuchyně Foto:

Michel Roux

Jen málokdy se na pultech knihkupectví objeví kniha, která je nejen kuchařkou, ale i oslavou rodné země a jejích výjimečných produktů.

Držitel tří michelinských hvězdiček, šéfkuchař a spoluzakladatel legendárních restaurací Le Gavroche a The Waterside Inn tak činí prostřednictvím rovné stovky receptů, které tvoří samotnou esenci francouzské kuchyně. „Inspirací pro napsání této knížky jsou mé vzpomínky a postřehy, které si s sebou nesu již od dětství, a které mne provázejí celý život do té míry, že se staly mým důvodem k bytí,“ říká Roux.

Tradiční a do detailu propracované recepty na jednoduchá i vznešená jídla, doprovázená úchvatnými fotografiemi, podrobné postupy klasických technik a krásné příběhy o původu jednotlivých receptů to dokazují a činí z této publikace okouzlující čtení. A samozřejmě i skvělou praktickou příručku, až se budete chtít ponořit do tajemství a vůní kuchyně la belle France.

Vydalo nakladatelství Ikar.

Videa

reklama

reklama