Polévka Gaeng Tom Kha Gai

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Polévka Gaeng Tom Kha Gai  Foto:
Polévka Gaeng Tom Kha Gai
Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Představujeme další recept podle mága asijské kuchyně – Jiřího Štifta. V tradiční thajské krémové polévce se snoubí chuť citronové trávy, galangalu a limetových listů. Vše podtrhuje čerstvá limetová šťáva, koriandr a rybí omáčka. A pikantnost dodá chilli.

Vyzkoušejte i další Jirkovy recepty, které už jsme na Freshi představili:

Článek

Na návštěvě u Jiřího Štifta  Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Na návštěvě u Jiřího Štifta

Byli jsme hosty Jiřího Štifta, jenž bezesporu patří k největším talentům české gastronomické scény. Jiří nás pozval do kuchyně restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental...

Recept

Tikka Masala  Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Kuřecí tikka masala

Vyzkoušejte kuřecí tikka masala, která podle Jirky Štifta patří k nejpopulárnějším jídlům restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental Prague. Pečou ji tu podle tradice v...

Recept

Thajské nudle Pad Thai  Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Thajské nudle Pad Thai podle Jiřího Štifta

Pad Thai – thajské rýžové nudle smažené s vejcem, krevetami, čerstvou jarní cibulkou a klíčky, dochucené pikantní sladkokyselou omáčkou jsou v podání Jiřího Štifta prostě...

Suroviny
citronová tráva 4 stonky
limetové listy 10 ks
kokosové mléko 800 ml
kuřecí vývar 500 ml
čerstvý kořen galangalu, nakrájený na tenké plátky 3cm kousek
kuřecí prsíčka, nakrájená na nudličky 300 g
slaměné houbičky, překrojené napůl 100 g
čerstvá limetková šťáva 4 lžíce
rybí omáčka 3 lžíce
menší hrst nasekaného koriandru
jarní cibulka nakrájená šikmo na proužky 2 ks
čerstvé chilli papričky podle chuti
Postup
1

Spodní část stonku citronové trávy odřízneme v délce asi 5 cm a rozdrtíme. Zbylou část nasekáme nahrubo.

2

Do většího hrnce dáme dohromady kuřecí vývar, kokosové mléko, citronovou trávu, galangal, 5 limetových listů a společně vaříme 15 minut. Vývar provoněný ingrediencemi scedíme. Vrátíme na mírný plamen. Přidáme kuřecí maso, houbičky, zbylé limetové listy a takto vaříme asi 7 minut, dokud maso nezměkne. Vmícháme rybí omáčku a limetovou šťávou. Chuť by měla být příjemně slaná a kyselejší.

3

Před podáváním přidáme čerstvý koriandr, jarní cibulku a chilli dle chuti.

Polévka Gaeng Tom Kha Gai  Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Polévka Gaeng Tom Kha Gai  Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Polévka Gaeng Tom Kha Gai , Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

 

Převzato z blogu Thinkfood.cz

Když jídlo, tak ThinkFood.cz

Thinkfood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

 

Videa

reklama

reklama