Polévka Ajiaco

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Polévka Ajiaco Foto:
Polévka Ajiaco
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Jihoamerický pokrm, tak trochu exotický bramborový guláš či spíš polévka, na který si činí nárok především Kolumbie. Zatímco brambory tvoří solidní základ, kuře dodá šťavnatost a kukuřice další chuťovou notu a křupavost. Navíc se často v jednom jídle používají různé druhy brambor.

 

Suroviny
žlutomasé pevné brambory 1 kg
moučnaté brambory 750 g
rostlinný olej 2 lžíce
velká cibule nakrájená nadrobno 1 ks
kuře rozdělené na porce 1 ks
čerstvé oregáno, nakrájené 1 lžíce
čerstvý tymián, lístky 2 lžičky
kuřecí vývar 1 a 1/2 l
kukuřičné klasy 4 ks (1 sáček mražených)
čerstvý koriandr, nasekaný 1/2 hrnku
sůl
limetová šťáva
Tabasco
zakysaná smetana, volitelné
Postup
1

Neoloupané žlutomasé brambory nakrájejte na kostičky nebo na kolečka. V hrnci je zalijte studenou vodou. Moučné brambory oloupejte, nechte vcelku a v jiném hrnci také zalijte studenou vodou.

2

Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a smažte na něm za častého promíchávání asi 2 minuty cibuli. Vložte porce kuřete a ze všech stran osmažte dozlatova. Posypte je oreganem a tymiánem, smažte 30 vteřin a pak podlijte vývarem. Uveďte do varu, snižte plamen a 5 minut poduste.

3

Sceďte moučné brambory a nastrouhejte je přímo do kastrolu. Promíchejte, na mírném plameni povařte 35 minut, často míchejte, aby se škrob z brambor nepřipaloval ke dnu kastrolu.

4

Kuře vyjměte a dejte stranou, do kastrolu přidejte nakrájené žlutomasé brambory, za občasného promíchání povařte asi 10 minut, pak přidejte kukuřici a bez pokličky povařte ještě 5 minut.

5

Kuře vykostěte a zbavte kůže, natrhejte ho na sousta a vraťte do omáčky. Vmíchejte koriandr, dochuťte solí, limetovou šťávou, Tabascem, pepřem. Ajiaco se často podává s trochou zakysané smetany, pikantní salsou, nakrájeným avokádem či různou zeleninou.

Polévka Ajiaco 2 Foto:

Polévka Ajiaco; foto: L.A. CREATIVE FOOD

DALŠÍ BÁJEČNÉ RECEPTY Z PODZIMNÍCH SUROVIN NAJDETE V NOVÉM ČÍSLE ČASOPISU PRIMA FRESH, KTERÉ JE V PRODEJI OD 16. ZÁŘÍ:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...

Videa

reklama

reklama