Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem  Foto:
Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem
Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

V Itálii polentu po uvaření často ochucují čerstvým kvalitním máslem, parmazánem a olivovým olejem. V prodejnách zdravé výživy lze také koupit polentu jako hotový produkt, který stačí nakrájet jako knedlíky a opéct na olivovém oleji – je sice rychlá, ale ta domácí je mnohem lepší!

Suroviny
kukuřičná biokrupice (nejjednodušší je koupit instantní, např. Biolinie) 500 g
voda 2 l
mořská sůl 2 lžičky
sušená rajčata naložená v panenském olivovém oleji 150–200 g
pórek 3 ks
kousek čerstvého zázvoru
česnek 3–4 stroužky
přírodní sójová omáčka Shoyu nebo Tamari
vejce 6–8 ks
Na dozdobení:
opražená dýňová semínka, řeřicha nebo dýňový olej
Postup
1

Nejprve si připravte polentu. Uveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte 1–2 lžíce olivového oleje.

2

Postupně a pomalu přisypávejte krupici a současně ji ve vroucí vodě rozmíchávejte metlou.

3

Snižte oheň na minimum a vařte 20–25 minut. Pokud máte velmi mírný oheň a hrnec se silným dnem a těžkou poklicí, tak nemusíte ani míchat. Nejrychlejší a nejjednodušší je použít instantní polentu Biolinie, která bude hotová již za 3 minuty, a neriskujete tedy připálení hrnce.

4

Do uvařené kukuřičné kaše vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata, olivový olej (použijte i ten, ve kterém byla rajčata naložena, zamíchejte a ochutnejte, zda polenta nepotřebuje přisolit) a dle chuti i kousek másla. Můžete servírovat hned jako kašovitou přílohu nebo ji nalijte do nízkého pekáče s okrajem – předem vypláchnutého studenou vodou a nechte vychladnout.

5

Výhodou polenty je, že si ji můžete připravit kdykoli předem a druhý den ji jen opečete. Vychladlou polentu nakrájejte na trojúhelníky či čtverce a opečte na nepřilnavé pánvi s olivovým olejem. Opékejte polentu delší dobu – vytvoří se na ní dobrá křupavá kůrka.

6

Na oleji orestujte česnek a zázvor pokrájený na malinké kostičky a na šikmo nakrájenou bílou část pórku. Společně restujte. Nakonec přidejte i stejným způsobem nakrájené zelené části pórku a podle chuti přírodní sójovou omáčku. Ještě chvíli prohřejte tak, aby pór byl měkký, ale křehký, a zůstal svěže zelený.

7

Než se vám dodělá pórek, tak si připravte volská oka na pánvi.

8

Servírujte polentu (buď jako kaši nebo jako pečené trojúhelníky) zasypanou pórkem s volským okem. Kolem můžete nasypat lehce opražená dýňová semínka a čerstvou řeřichu. A ozdobte ještě třeba dobrým dýňovým olejem!

Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem  Foto:

Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem, foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedářPoslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Videa

reklama

reklama