Poklady francouzské kuchyně: Jablečné palačinky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–8
Poklady francouzské kuchyně: Jablečné palačinky Foto:
Poklady francouzské kuchyně: Jablečné palačinky
Foto: Francouzská venkovská kuchyně

Francouzsky se nazývají pescajoune a pocházejí z jihu Francie. Jablka se přidávají přímo do těsta, které je díky pohankové mouce vlastně docela zdravé, i když palačinky se samozřejmě smaží na pánvi. Odlehčené jsou i díky sněhu, který se do těsta na závěr vmíchává.

Článek

Palačinky plněné jablky ve slaném karamelu Foto:

Vyzkoušejte báječné recepty na sladké i slané palačinky

Pro přípravu samotných palačinek je potřeba minimum surovin, a přesto z nich snadno vykouzlíte výborné jídlo, na kterém si pochutnají děti i dospělí.
Suroviny
jablka 3 ks
pohanková mouka 150 g
cukr krupice 2 lžíce
špetka jemné mořské soli
plnotučné mléko 300 ml
větší vejce 5 ks
rozpuštěné máslo 60 g
tmavý karibský rum 2 lžíce
cukr moučka k podávání
Postup
1

Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Do velké mísy prosejte pohankovou mouku, hladkou mouku a prášek do pečiva. Přimíchejte cukr a sůl a metličkou zašlehejte mléko a žloutky. Vmíchejte rozpuštěné máslo a rum. Těsto by mělo být spíše hustší.

2

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Opatrně zapracujte jablka.

3

Troubu předehřejte na 120 °C. Ve větší pánvi nebo lívanečníku rozehřejte na středním vyšším stupni 1 lžičku másla. Vlijte 2 lžíce těsta a rozetřete je na tenkou palačinku. Opékejte zhruba 2 minuty po každé straně dozlatohněda. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a udržujte v troubě teplé, než zpracujete všechno těsto. Podávejte teplé a posypané cukrem.

PRIMA TIP: Jablkové palačinky můžete podávat posypané mletou skořicí, skořicovým cukrem, zakápnuté kysanou smetanou nebo přelité javorovým sirupem či medem.

Francouzská venkovská kuchyně Foto:

Francouzská venkovská kuchyně

Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně

Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží...
Videa

reklama

reklama