Pohankové bábovičky

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Pohankové bábovičky Foto:
Pohankové bábovičky
Foto: archiv Gurmet

Pohanka je mistryně převleků. Uvaříte z ní báječné karbanátky, rizoto nebo třeba polévku, naplníte ji zapečenou zeleninu, upečete z ní placky a s námi připravíte i dekorativní a výtečné bezlepkové bábovičky se sušeným ovocem. A na hostinu může přijít také diabetik s celiakem.

Suroviny
třtinový cukr 2 lžíce
sůl 1 špetka
mletý kardamon 1/2 lžičky
pohanka lámanka 300 g
sušené meruňky 1 hrst
citronová šťáva
zakysaná smetana nebo plnotučný jogurt 1 kelímek
ovoce na ozdobení
Postup
1

Do ½ litru vody v hrnci nasypte cukr a sůl, přidejte kardamom a přiveďte k varu. Přisypte pohanku a nechte ještě krátce povařit. Pak hrnec odstavte z plotny, přiklopte ho pokličkou a nechte stát 15 minut.

2

Nakrájejte sušené ovoce na kousky a vmíchejte je s pár kapkami citronové šťávy do teplé pohankové kaše. Dejte ji do lednice vystydnout.

3

Až kaše úplně vychladne, přimíchejte do ní zakysanou smetanu nebo plnotučný jogurt pro zjemnění. Kaší naplňte formičku (vypláchnutou studenou vodou) a vyklopte ji jako bábovičku na talíř. Podávejte ozdobené čerstvým nakrájeným nebo rozmixovaným ovocem.

4

Prima tip: Uvaříte-li pohanku v ½ litru mléka, nemusíte přidávat smetanu.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama