Pohanková bábovka s brusinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 16
Pohanková bábovka s brusinkami Foto:
Pohanková bábovka s brusinkami
Foto: kuchařka Jíme zdravě

Ještě na konci 19. století patřila pohanka mezi stěžejní potravinu v horských oblastech. Dařilo se jí na méně úrodných polích Beskyd a na rozdíl od ostatních obilovin obsahovala zdraví prospěšný draslík, hořčík a vápník. Je také přirozeně bezlepková.

Článek

Nejlepší recepty na bábovku Foto:

12 nejlepších receptů na bábovku

Pokud jste se alespoň jednou odhodlali upéct něco sladkého, je vysoká pravděpodobnost, že to byla právě bábovka. Snad nejtradičnější český moučník je totiž jednoduchý a...
Suroviny
pohanková mouka 200 g
mleté vlašské ořechy 120 g
banány 3 ks
sójové vanilkové mléko 250 ml
vejce 2 ks
sušené brusinky nedoslazované 150 g
kypřicí prášek bez fosfátů 2 lžičky
med 2 lžíce
rozpuštěný kokosový olej 30 g
Navíc:
kokosový olej na vymazání formy
pohanková mouka na vymazání formy 2 lžíce
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. Banány rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou a dejte do misky. K banánům postupně přidejte pohankovou mouku, vlašské ořechy, mléko, vejce, brusinky, kypřicí prášek, med a rozpuštěný kokosový olej. Vše spojte v hladké těsto a přidejte nastrouhanou hořkou čokoládu.

2

Formu na bábovku vymažte kokosovým olejem a vysypte pohankovou moukou.

3

Těsto přemístěte do formy a dejte do trouby. Pečte při 150–160 °C 45–50 minut.

PRIMA TIP: Bábovku můžete polít domácí polevou: smíchejte 50 g rozpuštěného kokosového oleje, 1 lžíci holandského kakaa a lžičku medu.

Jíme zdravě

Jíme zdravě Foto:

V této kuchařce najdete 120 originálních receptů, které vás hravě přesvědčí o tom, že jde vařit zdravě, jednoduše a tak, aby to chutnalo celé rodině. Recepty jsou v knize řazené do kategorií podle druhu jídla – snídaně, polévky, obědy, saláty, pomazánky a tak dále. U každého najdete kromě postupu také nutriční hodnoty a tipy, čím jídlo ozvláštnit. Květáková pizza, sekaná s dýňovým pyré, celozrnné piškoty… škála jídel v této kuchařce je nepřeberná. A až narazíte na zdravější varianty medovníku nebo brownies, budete se olizovat i za ušima. Kniha potěší jak úplné začátečníky, kteří s vařením teprve začínají a potřebují pomocnou ruku, tak zkušené kuchařky a kuchaře, hledající originální, zdravé a hlavně rychlé recepty pro celou rodinu.

O autorech: Jsou tři, je jim v průměru jedenadvacet a připravují recepty, které nadšeně sdílejí a vaří statisíce lidí. Jejich mobilní aplikaci Fitrecepty používá přes čtvrt milionu uživatelů, obrovský úspěch má i facebooková stránka Jíme zdravě. Teď se rozhodli, že vystoupí z online světa a vydají tištěnou kuchařku. Nutno říct, že odvaha jim nechybí. Celou knihu si totiž produkovali sami – od začátku až do konce.

Objednat si ji s dopravou zdarma můžete ZDE.

Videa

reklama

reklama