Podzimní polévka s červenou čočkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Podzimní polévka s červenou čočkou  Foto:
Podzimní polévka s červenou čočkou
Foto: Klára Michalová

Miluju polévky a hlavně na podzim bez nich nemůžu být. Právě podzimní zelenina v této polévce hraje prim a klidně s ní můžete experimentovat podle libosti. Určitě jí navařte velký hrnec! Jeden talíř totiž nikdy nestačí :)

Základem je cibule, česnek, mrkev a brambory, ale co přidáte navíc, je jen na vás. Kromě uvedené zeleniny, můžete směle přidat dýni, batáty, kapustu, pórek, řapíkatý celer, brokolici nebo hlívu ústřičnou. A pokud se nebojíte výrazných barev, přidejte na kostičky nakrájenou červenou řepu.

Na zahuštění používám červenou čočku, která se v polévce téměř rozvaří a dodá jí skvělou barvu a chuť. Stejně dobře ale na zahuštění funguje například quinoa.

Velkou roli v této polévce hraje libeček, ale pokud ho nemáte po ruce, zkuste sušenou saturejku nebo tymián, popřípadě čerstvou petržel. Chuť polévky skvěle podtrhne dobře vyuzená slanina, já nejradši používám slovenskou gazdovskou. Ale můžete použít i dobrou lehce pikantní klobásu. Nebo uzeniny vynechejte a máte výbornou vegetariánskou bezlepkovou polévku.

Článek

Zdravé vaření s nádobím GreenPan™

Vařte zdravě s GreenPan™

Jste milovníci vaření, kteří nedají dopustit na zdravá a chutná jídla?

Suroviny
anglická slanina vcelku 100 g
cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
mrkev 2 ks
celer 1/3 bulvy
květák 1/4 ks
kari koření 1 lžička
mletá kurkuma 1 lžička
mletý římský kmín 1/2 lžičky
voda 1,5 l
červená loupaná čočka 6 lžic
brambory 2 ks
sůl
čerstvě namletý pepř
čerstvý libeček 2 snítky
vinný ocet 1–2 lžíce
Postup
1

Ve velkém nepřilnavém hrnci (já jsem momentálně zamilovaná do nového hrnce GreenPan) nechte rozpustit olej a orestujte na něm na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí, tak aby slanina pustila šťávu a cibule zesklovatěla.

2

Do základu vsypte nasekaný česnek, nakrájenou mrkev, celer a petržel a na malé růžičky rozebraný květák a nechte restovat, až se zelenina trochu opeče.

3

Zasypte kari kořením, kurkumou a římským kmínem a promíchejte, až se koření rozvoní. Poté zalijte horkou vodou, promíchejte a přisypte nakrájené brambory, rozpůlené růžičkové kapustičky a červenou čočku. Osolte, opepřete a vsypte bobkový list a půlku nasekaného libečku. Přikryjte a nechte vařit do změknutí zeleniny. Trvá to asi 15–20 minut.

4

Do polévky vlijte vinný ocet, nechte minutku provařit, dochuťte solí a pepřem a vsypte nahrubo nasekaný zbylý libeček.

Podzimní polévka s červenou čočkou  Foto: Klára Michalová

Podzimní polévka s červenou čočkou  Foto: Klára Michalová

Podzimní polévka s červenou čočkou. Foto: Klára Michalová

Článek

Červená čočka  Foto: Thinkstock

Pusťte červenou čočku do vaší kuchyně

Červená čočka, hlavně ta loupaná, se může stát velmi jednoduše skvělou a zdravou součástí jídelníčku celé vaší rodiny. Má všechny přednosti – patří k luštěninám, což jsou ...

Videa

reklama

reklama