Podzimní kroupoto s kapustou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Podzimní kroupoto s kapustou  Foto:
Podzimní kroupoto s kapustou
Foto: All

Kroupy připravené podobným způsobem jako italské rizoto jsou prostě báječné. S křupavou kapustou se promění ve vynikajicí podzimní jídlo. Pokud chcete, můžete v základu orestovat ještě kousek uzené slaniny, dodá pokrmu švih :)

Suroviny
kapusta nebo kadeřávek 250 g
zeleninový vývar bez glutamátu 2 kostky
máslo 30 g
cibule nasekaná najemno 1 ks
česnek rozdrcený 1 stroužek
ječné kroupy, propláchnuté 300 g
piniová semínka, opražená 60 g
čerstvé bazalkové lístky 1 velká hrst
vyzrálý čedar nebo parmazán 90 g
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Z kapusty odstraňte tuhé stonky a listy nakrájejte na tenké proužky. Nalijte 1,5 litru vařící vody do velkého hrnce, znovu uveďte do varu, vmíchejte kapustu a vařte 23 minuty. Sceďte zelí přes cedník do mísy, abyste zachovali vodu z vaření, a nechte je okapat. Kapustu v cedníku propláchněte studenou vodou, aby si zachovala barvu. Dejte zatím stranou a do vody, ve které se vařila kapusta, přidejte kostky zeleninového vývaru.

2

Ve větším hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte česnek a cibuli a na středním ohni vařte asi 5 minut, dokud nezměkne. Přisypte kroupy a dobře je promíchejte, aby se hezky obalily máslem, potom přilijte 150 ml vývaru. Občas je zamíchejte a vařte, dokud se skoro celý vývar neabsorbuje. Tímhle způsobem přidávejte vývar, občas zamíchejte.

3

S poslední várkou vývaru přidejte i spařenou kapustu a vařte asi 5 minut, dokud se vývar neabsorbuje a kapusta nezměkne.

4

Vmíchejte piniové oříšky a natrhané bazalkové lístky, zbývající máslo a většinu sýra. Dochuťte a podávejte horké, posypané zbytkem sýra.

Podzimní kroupoto s kapustou  Foto: Podzimní kroupoto s kapustou; foto: All

Videa

reklama

reklama