Poctivý boršč

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Poctivý boršč Foto:
Poctivý boršč
Foto: Kitchenette.cz

Základem této polévky je červená řepa, zelí a směs různých druhů masa. Výborné jídlo, které dokonale zasytí a navíc dodá tělu pěknou porci vitaminů. Ideální vzpruha do zimního počasí.

„U nás doma ho všichni milujeme. Uvařím vždycky plný, ten největší hrnec, který vlastním, a jíme ho s velkou chutí tři dny, jen většinou z ingrediencí vynechávám vepřové maso. V pár receptech jsem zahlédla i uzené, ale není to úplně běžné, a hlavně je zbytečné, protože boršč je prostě chuťově plný a perfektní tak, jak je.“ Markéta Pavleje

Suroviny
hovězí maso (např. kližka) 300 g
trochu másla nebo olivového oleje pod maso
větší mrkev 1 ks
celer 1/4 bulvy
velká červená řepa 1 ks
větší cibule 1 ks
bílé zelí 1/2 hlávky
rajčata (nebo protlak) 4 ks
sůl
nové koření 6–10 kuliček
citron nebo vinný ocet na dochucení 1 ks
zakysaná smetana na servírování
Postup
1

Maso osolte, opepřete a zprudka osmažte ze všech stran, zalijte vodou a pomalu vařte doměkka. Pravděpodobně jehněčí a vepřové bude měkčí dříve než hovězí, tak je třeba občas zkontrolovat hrnec a vyjmout hotové kusy záleží, z jak velkých kusů masa boršč vaříte.

2

Po uvaření sceďte vývar (ideálně přes namočené pláténko, ale není nutné), maso pokrájejte na 1,5–2cm kousky.

3

V hrnci orestujte cibulku krájenou najemno, přidejte mrkev, petržel, celer – vše nakrájené na kostičky, ještě chvíli restujte a zalijte vývarem z masa, přidejte na nudličky nakrájené zelí, řepu a rajčata na kostičky, koření (můžete si udělat na bobkový list a nové koření gázový pytlíček, usnadní vám to servírování bez kuliček a lístečků).

4

Takto na mírném ohni vařte asi 10 minut (dokud není zelenina měkká), přidejte maso, dochuťte vinným octem nebo citronem, doslaďte, dosolte…

5

Někdo boršč lehce dohušťuje jíškou nebo přidá do základu 2–3 najemno nastrouhané brambory, které se rozvaří a také lehce zahustí.

6

Servírujte se lžící kysané smetany.

Poctivý boršč Foto: Kitchenette.cz

Poctivý boršč. Foto: Kitchenette.cz

Objevte nový food blog!

 

Markéta Pavleje

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

 

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

 

Videa

reklama

reklama