Poctivá bramboračka s houbami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Bramboračka s houbami Foto:
Bramboračka s houbami
Foto: Gurmet

Těžko najít lepší, voňavější, poctivější a "češtější" polévku, než je bramboračka. Leda snad bramboračku s houbami!

Suroviny
máslo 50 g
brambory 4 ks
mrkev 1 ks
celer 1/2 bulvy
cibule 2 ks
kořenová petržel 1 ks
vejce 1 ks
česnek 4 stroužky
sůl
čerstvě namletý černý pepř
sušená majoránka
Postup
1

Houby vložte do hrnce a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte.

2

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku. Vzniklou jíšku zalijte zhruba litrem a půl studené vody nebo vývaru a důkladně promíchejte, přidejte oloupané a pokrájené brambory a zeleninu, přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu.

3

Okořeňte a vařte do změknutí asi 15 minut. Přibližně 5 minut před koncem varu vyklepněte do polévky vejce a lehce ji promíchněte. Nakonec ji dochuťte prolisovaným česnekem se solí.

4

Prima tip: Lžíce zakysané smetany do každého talíře dodá bramboračce jemnost. V sezoně můžete samozřejmě použít směs čerstvých hub a čerstvou majoránku.

Gurmet - říjen 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Na 100 stránkách říjnového čísla Gurmetu najdete kromě snadných a rychlých jídel na každý všední den v týdnu také recepty na báječné masové pečínky, které proslavily českou kuchyni.

Ochutnat můžete i speciality z jižních Čech, včetně candáta s kulajdou. Přípravou této lahůdky vás krok za krokem provede šéfkuchař pražského hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift. Naučíte se také skvělé sladkosti a s dětmi můžete upéct brambory ve žhavém popelu.

A protože právě rostou houby, poradíme vám, jak je lahodně zužitkovat v kuchyni. Za dobrým jídlem do ciziny tentokrát pojedeme k našim sousedům – na Slovensko. Myslíte si, že kořenová zelenina patří jen do polévky? Naše recepty vám dají návod, jak si na ní pochutnat také jinak.

Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama