Plněný lilek s mozzarellou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Plněný lilek s mozzarellou Foto:
Plněný lilek s mozzarellou
Foto: Gurmet

Plněný lilek patří k nejoblíbenějším úpravám této mnohotvárné zeleniny. Místo masové náplně vyzkoušejte čistě vegetariánskou.

Suroviny
lilek 2 ks
olivový olej 2 lžíce
větší cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
uvařený bulgur 1 hrnek
jarní cibulka, nakrájená 1/2 svazku
olivy 50 g
zlaté rozinky 2 lžíce
čerstvé bylinky (máta, petrželka) 1 hrst
mozzarella, natrhaná na kousky 125 g
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky podélně rozřízněte. Vnitřek vydlabejte tak, aby u slupky zůstal asi 1cm dužiny. Vydlabané poloviny lilků potřete částí oleje, ochuťte a vložte do zapékací formy. Zakryté alobalem je pečte 20 minut.

2

Mezitím rozpalte na nepřilnavé pánvi zbylý olej a najemno nakrájenou cibuli na něm orestujte, aby změkla. Přidejte na kousky pokrájenou lilkovou dužinu a nasekaný česnek a ještě asi 3 minuty restujte. Vmíchejte bulgur, osolte a opepřete.

3

Když lilky změknou, vyjměte je z trouby a snižte teplotu na 180 °C. Lilky naplňte připravenou směsí, posypte jarní cibulkou, olivami, rozinkami a mozzarellou a pokapejte olejem.

4

Pečte ještě 15 až 20 minut, až se sýr roztaví a náplň zezlátne. Podávejte se salátem.

5

Prima tip: Bulgur můžete zaměnit za uvařený kuskus nebo quinou.

Gurmet - říjen 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Na 100 stránkách říjnového čísla Gurmetu najdete kromě snadných a rychlých jídel na každý všední den v týdnu také recepty na báječné masové pečínky, které proslavily českou kuchyni.

Ochutnat můžete i speciality z jižních Čech, včetně candáta s kulajdou. Přípravou této lahůdky vás krok za krokem provede šéfkuchař pražského hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift. Naučíte se také skvělé sladkosti a s dětmi můžete upéct brambory ve žhavém popelu.

A protože právě rostou houby, poradíme vám, jak je lahodně zužitkovat v kuchyni. Za dobrým jídlem do ciziny tentokrát pojedeme k našim sousedům – na Slovensko. Myslíte si, že kořenová zelenina patří jen do polévky? Naše recepty vám dají návod, jak si na ní pochutnat také jinak.

Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč ! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama