Plněné zapečené brambory

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Plněné zapečené brambory  Foto:
Plněné zapečené brambory
Foto: Jde to i bez pšenice

Zapečené brambory jsou velmi vděčné jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Brambory podávejte se zeleninovým salátem nebo s kyselými okurkami. Hovězí maso můžete nahradit mletým krůtím masem, pokud chcete recept odlehčit. Tento pokrm je vhodný i pro ty, kdo se vyhýbají lepku.

Suroviny
velké brambory 8 ks
libové hovězí maso 300 g
menší cibule 1 ks
sůl
čerstvě namletý pepř
řepkový olej 3 lžíce
Postup
1

Brambory oškrábejte a vařte asi 10 minut v osolené vodě. Hovězí maso dejte do hrnce a uvařte doměkka.

2

Brambory pak podélně rozřízněte na půlky a spodní část vydlabejte. Vydlabanou hmotu rozmělněte nebo rozmačkejte vidličkou a dejte do mísy. Hovězí maso natrhejte na vlákna. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Hlívu ústřičnou očistěte a nakrájejte nadrobno.

3

Na pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje, přidejte cibulku a nechte zesklovatět, poté přidejte hlívu a tymián a restujte asi 3 minuty. Pak vmíchejte hovězí maso a ještě asi 2 minuty restujte. Pak k této směsi přidejte rozmačkané zbytky brambor. Hotovou směsí naplňte vydlabané brambory. Aby lépe držely, přiklopte je a můžete svázat provázkem. Dejte do pekáčku, který vytřete předtím olejem a pečte v troubě asi 20 minut při teplotě 180 stupňů.

Plněné zapečené brambory  Foto:

Plněné zapečené brambory, foto: Jde to i bez pšenice

Jde to i bez pšenice Foto:

Jde to i bez pšenice

Petra Lamschová a Petr Havlíček

Autorská dvojice Petra Lamschová a Petr Havlíček přichází s novou řadou lifestylových kuchařek. Opět půjde o zdravé jídlo a spoustu zodpovězených otázek, tipů a rad, ale také tabu.

První díl se bude točit okolo pšenice. Je to jen móda, nebo nutnost současné doby? Musíme ze svého jídelníčku vyloučit pšenici (tedy lepek), aby nám bylo lépe? Zhubneme? Budeme mít více energie? Na tyto a další otázky opět odpoví výživový poradce Petr Havlíček a společně s Petrou Lamschovou přidají také spoustu kvalitních, zajímavých, jednoduchých a hlavně rychlých receptů, které vám budou chutnat. Jednoduše: Jde to i bez pšenice!

Vydalo nakladatelství Mladá Fronta

Videa

reklama

reklama