Plněné vdolečky s rozinkami

Doba přípravy:
Vdolečky podle Markéty Foto:
Vdolečky podle Markéty
Foto: All

Recept na rozinkové vdolečky pochází až z dalekého Skotska. To ale vůbec nevadí, zkuste si deset vdolečků připravit i tady v Česku.

Suroviny
rozinky 115 g
studený černý čaj 1 šálek
tmavý rum 1 lžíce
hladká bílá mouka 270 g
bílá hladká mouka bohatá na lepek 90 g
prášek do pečiva 4 lžičky
máslo 100 g
strouhaná kůra z poloviny citronu 1 dávka
vejce 2 kusy
mléko 100 ml
smetana ke šlehání 2 lžíce
kvalitní marmeláda s kousky ovoce 1 dávka

Den předem si namočte rozinky do čaje a rumu a nechte je přes noc macerovat. Do mísy vložte máslo, cukr, citronovou kůru a začněte šlehat. Postupně k směsi přidejte vajíčka. Po troškách přidávejte mléko.

Než se směs došlehá, smíchejte si obě mouky a kypřicí prášek, zklidněte šlehání a pomalu přisypávejte ke směsi. Když se těsto smíchá dohromady, přidejte osušené rozinky a celou směs opatrně ručně promíchejte.

Těsto vyklopte na potravinářskou fólii, utvořte z něj váleček, zabalte do fólie a vložte jej asi na hodinu či dvě do lednice odpočinout. Poté ho vyválejte na tenčí placku. Pracovní plochu předtím nezapomeňte pomoučnit. Pokud se těsto lepí, je třeba dát na vrch mouku a pořádně popracovat.

Pomocí vykrajovátka vykrojte kolečka. Pokud se vám nástroj začne lepit, pomoučněte i ten. Kolečka vysázejte na plech s pečicím papírem. Vdolečky do trouby předem vyhřáté na 210 stupňů a pečte 15 až 18 minut.

Hotové vdolečky nechte vychladnout, rozkrojte je napůl. Zatímco vdolečky chladnou, rozšlehejte smetanu se špetkou soli a cukrem. Připravenou smetanou naplňte vdolečky a nezapomeňte do nich přidat ještě kvalitní marmeládu s kousky ovoce. Stačí přiklopit druhou polovinou vdolečku a můžete servírovat.

 

Další novinky a zajímavé tipy najdete na Facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.

Videa

reklama

reklama