Plněné papriky s baharatem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6 ks
Plněné papriky s baharatem Foto:
Plněné papriky s baharatem
Foto: Just Spice

Plněné papriky všichni známe. Ale málokdo určitě zná zapečené plněné papriky s kořením baharat. Vůně a chuť tohoto blízkovýchodního koření je naprosto úchvatná.

Suroviny
dlouhozrnná rýže 1 šálek
rajčata, jemně nasekaná 2 ks
cibule, větší, jemně nasekaná 1 ks
hladkolistá petržel, jemně posekaná 1 hrnek
máta, jemně posekaná 1/2 šálku
citronová šťáva 80 ml
sůl 11/2 lžičky
koření BAHARAT 2 lžičky
červené papriky 6 ks
Postup
1

Předehřejte troubu na 170 °C.

2

V kastrolu smíchejte rýži, rajčata, cibuli, bylinky, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a baharat. Přidejte 300 ml vody a promíchejte. Rychle přiveďte k varu, ztlumte plamen, přiklopte a vařte zhruba 12 minut, než se tekutina vsákne do rýže. Rýži vyklopte na tác a nechte vychladnout.

3

Mezitím odkrojte paprikám vršky a nevyhazujte je. Odstraňte semínka a světlé membrány. Rozestavte je do pekáčku, raději těsněji k sobě, ať se nekácí.

4

Naplňte papriky ochucenou rýží, přiklopte „víčka“. Pokapte olivovým olejem a mírně osolte. Nalijte do pekáčku asi 150 ml vody a strčte ho do trouby. Pečte 35 minut. Nejlíp chutnají vlažné.

Koření BAHARAT Foto: Just SpiceBAHARAT znamená v arabštině "koření" a je základní blízkovýchodní kořenící směsí (koupíte ho na www.justspice.cz). Říká se mu také libanonské nové koření. Má mnoho lokálních verzí. Ta naše je mírně pálivá (3 na stupnici 1–10) a obsahuje papriku, chilli Lampong, indonéskou skořici, koriandr, římský kmín, hřebíček, zázvor, kajenský pepř, kardamom a muškátový oříšek.

Tradičně se jím koření kibbeh – mletá a dušená masa – a polévky. Hodí se také na ryby před grilováním. Vyzkoušejte ho na jehněčí nebo vepřovou pečeni. Vetřete do masa, nechte hodinu odležet a upečte.

 

S kořením kolem světa

Just SpiceMožná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.

Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.

Videa

reklama

reklama