Plněné kapustové listy s krůtím masem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Plněné kapustové listy  Foto:
Plněné kapustové listy
Foto: Gurmet

Odlehčená verze sytého jídla plná robustní kapustové chuti se snoubí s lehkým a kyprým kuskusem a krůtím masem. Výživoví poradci vás pochválí a vy si pochutnáte.

Suroviny
sušené houby 1/2 hrnku
kuskus 1 a 1/4 hrnku
cibule 2 ks
menší celer 1/2 ks
mrkev 2 ks
česnek 2 stroužky
olej 2 lžíce
máslo 2 lžíce
mleté krůtí maso 500 g
kapustové listy 8 ks
slanina 200 g
sůl
čerstvě namletý pepř
bramborová kaše nebo vařené a opečené brambory k podávání
Postup
1

Sušené houby vhoďte do kastrolu s 2 hrnky vroucí vody, zakryjte a na 10 minut odstavte z plotny. Potom odkryté přiveďte k varu, vsypte kuskus, odstavte a nechte asi 30 minut odstát, až se do něj voda vsákne.

2

Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Celer s mrkví očistěte a nahrubo nastrouhejte. Oloupaný česnek prolisujte. Na směsi oleje a másla orestujte cibuli, celer a mrkev. Přidejte česnek, promíchejte s kuskusem a nechte zchladnout. Směs potom osolte, opepřete a důkladně promíchejte s mletým krůtím masem.

3

Velké kapustové listy vložte do sítka a nad párou vařte asi 6 minut, až budou ohebné a pružné. Potom je vhoďte do mísy s ledovou tříští (nebo je propláchněte studenou vodou), aby si uchovaly barvu. Vyndejte je a nechte okapat. Trochu jim seřízněte řapík, aby šly lépe stočit do tvaru závitku.

4

Listy plňte připravenou směsí. Nejprve přehrňte přes náplň listy z boční strany a poté je stočte a spíchněte párátkem, aby držely pohromadě. Závitky vložte těsně vedle sebe na sítko nad páru (ideální je vařit je nad ochuceným vývarem) a 30 minut vařte.

5

Mezitím na pánvi osmažte dokřupava plátky slaniny. Přebytečný tuk odsajte pomocí papírových kuchyňských utěrek.

6

Kapustové závitky podávejte s křupavými plátky anglické slaniny a s přílohou podle své chuti (třeba s opečenými bramborami) jako hlavní chod.

Plněné kapustové listy  Foto: Gurmet

Plněné kapustové listy. Foto: Gurmet

 

Gurmet - únor 2014

Gurmet - Vaše škola vaření

Únor je měsíc masopustu a svátku svatého Valentýna. Obě tato témata najdete samozřejmě také v únorovém Gurmetu. Hledejte tu inspiraci na lákavé a syté masopustní pochoutky – od zabijačkového guláše až po slaďoučké koblihy i zamilované valentýnské menu pro dva! Kromě toho v tomto čísle startuje letošní projekt nazvaný „Gurmet kolem světa“. První zemí, jejíž gastronomie se jako červená nit prolíná celým časopisem, je exotické Japonsko.

Kromě toho se můžete těšit také na lákavé recepty z čokolády, domácí pečivo včetně chleba i na pochutiny, ve kterých hrají klíčovou roli citrony, které jsou nyní ve vrcholové kondici. Přesvědčíte se, že kapusta nejen krásně vypadá, ale ještě lépe chutná, a že řízek není jen českou specialitou. Zjistíte, co to je tzv. synergický efekt některých surovin a jak se jeho blahodárné účinky mohou projevit na vaší kondici. Dobrou chuť!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama