Plněné brambory Hasselback

Doba přípravy:
Počet porcí: 3–6
Plněné brambory Hasselback Foto:
Plněné brambory Hasselback
Foto: All

Tyto brambory jsou skvělé jako příloha, ale bez problémů ve vašem menu zastoupí i hlavní jídlo! Navíc si je můžete doplnit všemožnými druhy zeleniny!

Prima tip: Krájení brambor vám půjde snadněji, pokud si z obou stran brambory obložíte dřevěnými čínskými hůlkami. Díky tomu se nůž nedostane až na podložku a vy tak zabráníte nechtěnému prokrojení.

Suroviny
středně velké brambory (odrůda Russet) 6 ks
solené máslo 6 lžic (cca 90 g)
česnek, prolisovaný 1 stroužek
tenké plátky slaniny, nakrájené 6 ks
čedar nakrájený na plátky 225 g
řecký jogurt 1/2 hrnku
celá zelená cibulka, nakrájená 4 ks
nakládané jalapeños (volitelné) 1/4 hrnku
guacamole (volitelné) 1/2 hrnku
buffalo omáčka (volitelné) 1/2 hrnku
rozdrobený modrý sýr (volitelné) 1/2 hrnku
sůl, pepř
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Brambory nařízněte na tenké plátky, ale nekrájejte až do konce (brambora musí držet pohromadě): přendejte na připravený plech s pečicím papírem. Plátky zevnitř opatrně potřete česnekem. Poté do několika mezer v každé bramboře vložte plátky másla, ochuťte solí a pepřem.

3

Pečte, dokud nebudou brambory křupavé na povrchu a měkké uprostřed, potrvá to asi 1 hodinu. Mezitím na pánvi orestujte slaninu dokřupava a poté ji přendejte na papírovou utěrku.

4

Brambory vyndejte z trouby a do mezer vložte plátky čedaru. Zbylý sýr nastrouhejte a brambory jím posypejte, stejně tak i křupavou slaninou. Vraťte do trouby asi na 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.

5

Připravte si ostatní ingredience k dozdobení (cibulka, jogurt, modrý sýr apod.) a brambory vyndejte z trouby. Přelijte řeckým jogurtem a posypejte cibulkou – případně dalšími vybranými ingrediencemi.

Plněné brambory Hasselback 2 Foto:

Plněné brambory Hasselback 3 Foto:

Plněné brambory Hasselback; foto: tablespoon.com

Videa

reklama

reklama