Plněná rajčata a cukety

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Plněná rajčata a cukety Foto:
Plněná rajčata a cukety
Foto: profimedia.cz

Tohle jídlo možná vypadá pracně, ale ta námaha stojí za to. Podávejte jako vegetariánské hlavní jídlo nebo v menším množství jako přílohu k masu.

Suroviny
oválná rajčata 8 ks
baby kulaté cukety 12 ks
červená cibule 1 ks
zelená paprika 1/2 ks
česnek 4 stroužky
zeleninový vývar (domácí) 500 ml
carnaroli nebo arborio rýže 250 g
máta 30 g
hladkolistá petržel 60 g
parmazán 125 g
voda 100 ml
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C. Opatrně odřízněte špičku rajčat, vydlabejte všechna jadérka a dužinu odkládejte do misky. Totéž udělejte u cuket a lžičkou vydlabejte dužinu. Obě dužiny smíchejte v mixéru.

2

V hrnci opečte nasekanou cibuli a papriku dosklovata, potom přidejte rajčatový protlak a povařte. Vmíchejte najemno nasekaný česnek, smíchané zeleninové dužiny, vývar, rýži, mátu a petrželku. Vařte, dokud rýže nevsákne všechnu tekutinu (asi 20 minut). Rýži nepřevařte – bude se ještě péct v troubě.

3

Rýžovou směsí naplňte dutiny zeleniny. Nepřeplňujte ji, rýže bude ještě nabývat na objemu. Uložte do zapékací mísy nebo pekáče, bohatě přelijte olivovým olejem, ochuťte solí a pepřem a naplněnou zeleninu přiklopte jejími odříznutými vršky. Posypte strouhankou a parmazánem a do mísy přilijte vývar. Přikryjte pokličkou a pečte asi 30 minut. Potom pokličku odstraňte a pečte nebo grilujte dalších 10 minut, aby se zelenina opekla dozlatova. Před podáváním nechte trochu vychladnout.

Plněná rajčata a cukety Foto:

Plněná rajčata a cukety, foto: Profimedia.cz

Videa

reklama

reklama