Plněná kuřecí prsa s fazolovým pyré

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Plněná kuřecí prsa s fazolovým pyré Foto:
Plněná kuřecí prsa s fazolovým pyré
Foto: Michal Šajmir

Křehká kuřecí prsíčka fantasticky dochutí marinované sušené švestky. K dobře propečenému masu servírujte pyré z brambor a bílých fazolí ovoněné pečeným česnekem.

Suroviny
kuřecí prsa 4 ks
sušené švestky 12 ks
menší cibule 1 ks
portské víno nebo sherry 1 dl
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
párátka
Fazolové pyré:
brambory, oloupané a nakrájené na menší kusy 700 g
česnek 1 palička
olivový olej 1 lžíce
mléko 150 ml
máslo 50 g
sterilované bílé fazole, scezené a propláchnuté 400 g
zeleninový vývar 150 ml
sůl 1 špetka
pepř na dochucení 1 špetka
Postup
1

Posekané švestky namočte do portského vína a nechte pořadně nasáknout i několik hodin. Na rozpálené pánvičce orestujte na kostičky nakrájenou slaninu a přidejte nasekanou cibuli. Společně osmahněte a nechte spojit chutě. Nasledně nechte směs vystydnout.

2

Kuřecí prsa nařízněte tak, aby vznikla kapsa. Naplňte švestkovou směsí a opatrně uzavřete párátkem. Osolte, opepřete a vložte do předehřáté pánve s pokličkou. Podlijte 1 dl vody a opékejte z obou stran velmi pomalu, tak aby se maso propeklo i uvnitř. Podle chuti můžete k masu do pánve přihodit snítku rozmarýnu nebo tymiánu, maso se pak při pečení krásně provoní.

3

Mezitím si předehřejte troubu na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 ˚C.

4

Česnek rozdělte na stroužky, ale neloupejte je. Položte je na kus alobalu, zakápněte olejem a v troubě pečte doměkka cca 30–40 minut.

5

Pak stroužky vymáčkněte ze šlupky a v misce vidličkou nebo nožem rozetřete na pastu.

6

Oloupané a nakrájené brambory dejte do velkého hrnce, zalijte vroucí vodou, osolte, uveďte do varu a uvařte doměkka. Stačí tak 12–15 minut. Pak je slijte a rozmačkejte. V kastrůlku svařte mléko, ve kterém nechte rozpustit máslo a přimíchejte k bramborám.

7

Fazole vařte asi pět minut v zeleninovém vývaru, pak je také rozmačkejte a spolu s česnekovým krémem promíchejte s bramborami.

8

Kuřecí prsíčka nakrájejte na plátky a podávejte s fazolovým pyré polité výpekem.

Plněná kuřecí prsa s fazolovým pyré Foto: Michal Šajmir

Foto: Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

 

Videa

reklama

reklama