Pizza salsa verde

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pizza salsa verde  Foto:
Pizza salsa verde
Foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Podle tohoto receptu je příprava pizzy úžasná zábava, kterou si užijí především děti. Nejprve společně uhněťte těsto a pak ho obložte vším možným, upečte a snězte.

Recept

Pizza Margherita Foto:

Pizza Margherita

Pizzu jistě nemusíme představovat. Tento kulatý slaný koláč se stal symbolem italské kuchyně. Po celém světě existuje přemíra různých variant – od sladkých až po plněné,...
Suroviny
Těsto:
mouka na chleba nebo na pizzu 450 g (3 hrnky) + trocha na pomoučení
sušené droždí 7 g (1 sáček)
sůl 1,5 lžičky
vlažná voda 310 ml (1,25 hrnku)
olivový olej 1 lžíce + na vymazání
Základní omáčka na pizzu:
olivový olej 1 lžíce
cibule, nadrobno nakrájená 1/2 ks
česnek, rozdrcený 1 stroužek
sušené oregano 1/2 lžičky
konzervovaná krájená rajčata 400 g (1 plechovka)
cukr 1/2 lžičky (nebo podle chuti)
Obložení:
čerstvé lístky oregana 2 lžíce
hladkolistá petržel, najemno nasekaná 2/3 hrnku
opláchnuté malé kapary 2 lžíce
česnek, rozdrcený 2 velké stroužky
bocconcini (malé kuličky mozzarelly), nakrájené na 1cm plátky 270 g
rukola 30 g
extra panenský olivový olej, na pokapání
Postup
1

Připravte těsto tak, že smícháte mouku, droždí a sůl ve velké míse a do středu uděláte důlek. Smíchejte vodu s olivovým olejem a přilijte je do suché směsi. Nejprve vařečkou a posléze rukou zpracujte obsah mísy na jednotné těsto.

2

Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte 5–8 minut, dokud nebude hladké a pružné a nevrátí se do původního tvaru po stlačení prstem.

3

Vložte těsto do mísy vytřené olivovým olejem, otáčejte s ním tak, aby bylo nakonec celé obalené olejem. Zakryjte mísu potravinovou fólií, postavte ji na teplé místo bez průvanu a nechte kynout 1–1½ hodiny nebo dokud nezdvojnásobí objem.

4

Mezitím připravte základní omáčku na pizzu. Do středně velkého hrnce nalijte olivový olej a zahřejte na středním ohni, přidejte cibuli a za občasného míchání restujte 8 minut nebo dokud cibule nezměkne. Přidejte oregano a česnek a nechte je opékat 1 minutu, než se rozvoní. Přidejte rajčata a uveďte do varu. Snižte teplotu a nechte pomalu za občasného míchání provářet 15–20 minut, dokud omáčka nedosáhne husté konzistence. Sejměte z ohně a podle libosti dochuťte cukrem, solí a čerstvě mletým černým pepřem. Odložte stranou a nechte vychladnout.

5

Předehřejte troubu na 230 °C nebo 210 °C v případě použití funkce horký vzduch.

6

Pěstí bouchněte do vykynulého těsta a zploštěte ho. Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte ho 2–3 minuty nebo dokud nebude hladké a pružné. Rozdělte těsto na 2 stejně velké porce. Vyválejte jednu polovinu na pečicím papíru do obdélníku ve velikosti pečicího plechu a o tloušťce asi 3 mm. Pomocí pečicího papíru přeneste těsto na plech a propíchejte ho po celém povrchu vidličkou. Zopakujte to samé i s druhou polovinou těsta a druhým plechem.

7

Potřete těsto připravenou základní omáčkou. Poházejte čerstvým oreganem, petrželkou, kapary a česnekem. Navrch rovnoměrně rozdělte plátky bocconcini. Pečte v předehřáté troubě 15–18 minut nebo dokud těsto nebude křupavé, zlaté a upečené. Po 8 minutách nezapomeňte plechy prohodit.

8

Vyjměte pizzu z trouby, nakrájejte na porce a podávejte poházené rukolou, okořeněné čerstvě mletým černým pepřem a pokapané olivovým olejem extra virgin.

Možné obměny

• Pizza se třemi druhy sýra – Na těsto dejte oregano, bocconcini (malé kuličky mozzarelly), 200 g čerstvé ricotty a 80 g (¾ hrnku) najemno nastrouhaného parmazánu, upečte. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a podávejte.

• Pizza s kuřetem, rajčaty a špenátem – Na těsto se základní omáčkou dejte bocconcini (malé kuličky mozzarelly), 300 g na kousky pokrájeného vařeného kuřecího masa a 200 g velkých soudkovitých nebo malých koktejlových rajčat, rozpůlených (nebo na čtvrtky, když jsou velká), upečte. Poklaďte 2 polévkovými lžícemi čerstvých bazalkových listů, natrhaných na kusy, a 50 g listů baby špenátu. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a zakápněte olivovým olejem extra virgin.

• Pizza s bazalkou, ricottou a cuketou – Na těsto se základní omáčkou dejte hrst malých nebo natrhaných čerstvých lístků bazalky, 2 cukety, podélně nakrájené na tenké proužky pomocí škrabky na zeleninu a 250 g čerstvé ricotty. Upečte a poklaďte čerstvými bazalkovými listy navíc. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem, zakápněte olivovým olejem extra virgin a podávejte.

• Pizza s bocconcini, prosciuttem a rajčaty – Na těsto se základní omáčkou dejte bocconcini (malé kuličky mozzarelly) a upečte. Povrch poklaďte 200 g velkých soudkovitých nebo malých koktejlových rajčat, rozpůlených (nebo na čtvrtky, když jsou velká), 8 plátky prosciutta a lístky rukoly. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a zakápněte olivovým olejem extra virgin.

Pizza salsa verde  Foto: Pizza salsa verde; foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem

Kurz domácího pečení Foto:

Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejich pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Videa

reklama

reklama