Pizza Margherita

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pizza Margherita Foto:
Pizza Margherita
Foto: archiv TV Paprika

Pizzu jistě nemusíme představovat. Tento kulatý slaný koláč se stal symbolem italské kuchyně. Po celém světě existuje přemíra různých variant – od sladkých až po plněné, se silnou vrstvou těsta. Ta pravá italská pochází z Neapole, která se již od 18. století prodávala v podobě, jak ji všichni známe.

Ta nejznámější – Margherita se zrodila na počest královny Margherity v roce 1889. Místní kuchtík upekl pizzu v národních barvách Itálie: rajčata – červená, bazalka – zelená, sýr – bílá barva. O tom, jak si připravit originální italskou pizzu se rozpovídala expertka přes italskou kuchyni Michela Chiappa, která každou sobotu divákům televizní stanice TV Paprika přiblížuje originální italskou kuchyni v pořadu „Prostě italské“.

A jaký je vlastně ten jejich pravý původní recept oblíbené pizzy Margherita?

Suroviny
Těsto:
droždí 1 sáček (7 g) nebo 30 g čerstvého
cukr krupice 2 lžičky
sůl 1 lžička
olivový olej 2 lžíce + na vymazání
Náplň:
sladká masitá rajčata 400 g
olivový olej 1 lžíce
sušené oregano 1 lžíce
čerstvé oregano nebo bazalka na posypání 1 hrst
sůl 1 lžička
kajenský pepř 1/2 lžičky
čerstvě nastrouhaná mozzarella 200 g
Postup
1

Droždí rozdrobte v 250 ml teplé vody se 2 lžičkami cukru a ponechte na teplém místě po dobu 5 až 10 minut. Během této doby by měly kvasinky z kvasnic začít působit. Díky nim vám těsto hezky nakyne. V další míse smíchejte mouku a sůl, do které nalijte připravený kvásek.

2

Teď přichází náročnější část. Všechny ingredience včetně 2 lžic olivového oleje je potřeba zpracovat do hladkého těsta s elastickou strukturou. V případě, že se vám těsto příliš lepí na ruce, přidejte trochu více mouky. Hotové těsto přikryjte vlhkou utěrkou a odložte nejméně na 30 minut na teplé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Mezitím předehřejte troubu na teplotu cca 250 °C.

3

V kuchyňském robotu rozmixujte rajčata s olejem, oreganem, solí a kajenským pepřem. Mezitím vymažte 4 plechy (velikost cca 20 cm x 28 cm) trochou olivového oleje. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na 4 části. Jednu, kterou budete používat, dejte na dřevěný vál, ostatní schovejte zpátky do mísy pod utěrku. Na pomoučeném válu, rozválejte těsto do velikosti vymazaného plechu. Těsto by mělo být hodně tenké, ať je pizza ve výsledku křupavá.

4

Na pizzu rozetřete rajčatovou omáčku a posypte ji strouhanou mozzarellou. Takto připravenou pizzu vložte do rozpálené trouby a pečte zhruba 7 až 10 minut, dokud těsto nezezlátne. Pizzu před servírováním posypte čerstvým oreganem nebo bazalkou.

Pronikněte do tajů italské kuchyně s naším výběrem tradičních receptů:

Článek

Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino  Foto:

25 nejoblíbenějších receptů z italské kuchyně

Italská kuchyně patří celosvětově mezi ty nejoblíbenější. Fantastické těstoviny, pizza, zeleninové polévky, úžasné dezerty, křupavé pečivo - to vše zdomácnělo i v našich...
Videa

reklama

reklama