Pizza alla carbonara

Doba přípravy:
Pizza alla carbonara Foto:
Pizza alla carbonara
Foto: Coolinářka

Špagety Carbonara si oblíbilo již nespočet strávníků se zájmem o italskou kuchyni. Pizza na stejný způsob tedy rozhodně zaboduje!

Suroviny
Náplň:
slanina nebo pancetta 80 g
smetana 50 ml
vejce 1 ks
nastrouhaný parmazán 60 g
pepř, čerstvý tymián
Těsto:
voda 120 ml
olivový olej 2 lžíce
sůl 1 lžička
droždí 1/4 kostky
Postup
1

Těsto můžete zadělat v domácí pekárně nebo postupovat klasicky (kvásek + hnětení). Já používám pekárnu, kam postupně dám vodu, olej, mouku, sůl a rozdrobené droždí a nechám těsto zadělat a vykynout.

2

Náplň: Nastrouhejte asi 60 g parmazánu nebo sýru podobného typu. Ten přidejte do misky s vejcem a žloutkem, přidejte smetanu a čerstvě namletý pepř a vše důkladně prošlehejte, až vznikne hladká tekutina, na kousky sýru můžete použít ponorný mixér.

3

Pancettu nakrájejte na menší kousky a na pánvi ji restujte, dokud nezačne zlátnout. Přiznám se, že u nás se nedá pancetta dost dobře sehnat, tak ji nahrazuji slovenskou slaninou (poznámka pro Hradečáky: ze slovenských specialit ve Futuru nebo na Kolibě).

4

Po vykynutí těsta ho ideálně přímo na plechu s pečicím papírem nebo ve formě na pizzu prsty vytvarujte do placky tak, aby okraje tvořily takovou hráz pro tekutou náplň. Nyní na pizzu přidejte na kousky natrhanou mozzarellu a dejte ji péct na 200 stupňů dokud sýr i těsto nezezlátne.

5

Nakonec na téměř dopečenou pizzu přidejte orestovanou slaninu, čerstvý tymián (nemusí být) a vše zalijte vaječnou směsí. Nedosolujte, slanina a parmazán jsou slané dost. Takto připravenou pizzu dejte zapéct na pár minut do trouby a je hotovo!

Pizza alla carbonara 2 Foto: Pizza alla carbonara; foto: Coolinářka

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.

Videa

reklama

reklama

\n