Pita chléb

Doba přípravy:
Počet porcí: 6 ks
Pita chléb Foto:
Pita chléb
Foto: Kublanka.cz

"V dřevních dobách, kdy byl v Jednotě k sehnání pouze chléb šumava anebo tukový rohlík, byly prapodivné placky v igelitu čistým zjevením. Nevím, kolik zde je pamětníků, ale "arabský" chléb byl docela snadno dostupný již krátce po revoluci.

Ale až po ochutnání chleba od mé ženy jsem zjistil, že celé mládí jsem se rozplýval nad hnusnou gumovou plackou. Tohle je konečně pita chleba mého gusta."

Suroviny
instatní sušené droždí 5 g
sůl 1/2 lžíce
olivový olej 1,5 lžíce
teplá voda 300 ml
cukr 1 špetka
Postup
1

Do velké mísy prosejte oba dva druhy mouky, přidejte droždí, sůl, špetku cukru a důkladně vše promíchejte. Přilijte olivový olej spolu s teplou vodou a vypracujte měkké a hladké těsto. Těsto vyklopte na pomoučěný vál a ještě ho jednou důkladně prohněťte (cca 5 minut). Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Z těsta vytvarujte kouli, potřete ji olivovým olejem a vraťte do mísy, kterou jste rovněž vymazali olivovým olejem. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60–90 minut).

2

Pečicí plech velmi jemně vymažte slunečnicovým olejem. Troubu spolu s plechem si předehřejte na 250 °C. Troubu předehřívejte 20–30 minut.

3

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučěný vál, důkladně ho prohněťte a rozdělte ho na 6 stejně velkých částí, ze kterých vytvarujte koule.

4

Každou kouli rozválejte na pomoučeném vále na placku o tloušťce 6 mm. Vyválené placky přikryjte potravinářskou fólií a nechte je 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.

5

Poté zpravidla tři placky rychle přendejte na vymazaný plech a pečte je v předehřáté troubě 7–10 minut. Placky by se měly nafouknout a měly by získat světlehnědou barvu. Množství najednou pečených placek ale závisí na velikosti plechu a trouby. Upečené placky přendejte na mřížku a zakryjte je bavlněnou utěrkou. Po vychladnutí je skladujte v igelitovém pytlíku nebo zabalené v utěrce.

Pita chléb Foto:

Pita chléb Foto: Pita chléb, Foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama