Piškotový dezert s krémem a ovocem

Doba přípravy:
Piškotový dezert s krémem a ovocem Foto:
Piškotový dezert s krémem a ovocem
Foto: Pěkně vypečený blog

Zdobení záleží čistě na vaší fantazii. Zkusit můžete také variantu se zralými meruňkami nebo nektarinkami: výborný dezert!

Suroviny
Piškoty: (cca 2,5 plechu piškotů)
vejce pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť) 3 ks
kukuřičný škrob 2 lžíce
pár kapek vanilkového aroma
Krém:
zakysaná smetana 15% 400 g (2 kelímky)
tvaroh, nízkotučný 250 g (1 vanička)
cukr moučka 2 lžíce
čerstvé jahody cca 100 g
čerstvé borůvky cca 120 g
máta nebo meduňka a sedmikrásky na dozdobení
+ 30 ks domácích piškotů podle receptu
Postup
1

Piškoty: Plechy vyložte pečicím papírem a předehřejte horkovzdušnou troubu na 165 °C. Bílky vyšlehejte do nepříliš pevného sněhu a za stálého šlehání (snižte otáčky) přisypávejte třtinový cukr.

2

Šlehejte do té doby, dokud nemáte tuhý lesklý sníh. Vmíchejte pár kapek vanilkové esence. V malé misce prošlehejte žloutky (stačí vidličkou) a opatrně je vmíchejte do sněhu.

3

Mouku smíchanou se škrobem zamíchejte do sněhovo-žloutkové části těsta. Těstem naplňte jednorázový cukrářský sáček a ustřihněte mu 0,5 cm špičku. Na plechu tvořte proužky (v dostatečné vzdálenosti od sebe), které posypte cukrem moučka. Pečte přibližně 15 minut nebo dokud nezezlátnou.

4

Krém: Použijte nejlépe formu o průměru 21 cm (vysokou 4 cm). Umyjte borůvky a jahody, které očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Smetanu s tvarohem lehce prošlehejte společně s cukrem.

5

Piškoty vyložte dno mísy a potřete vrstvou krému. Na krém poklaďte plátky jahod a borůvky. Na ovoce dejte opět tenkou vrstvu krému (aby se piškoty od ovoce nerozmočily).

6

Na tuto vrstvu krému opět poklaďte piškoty a na ně zbytek krému. Ozdobte ovocem, mátou, meduňkou nebo jedlými květy dle fantazie a nechte 2 hodiny odležet v lednici.

Piškotový dezert s krémem a ovocem 2 Foto:

Piškotový dezert s krémem a ovocem 3 Foto: Piškotový dezert s krémem a ovocem; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama