Pikantní sýrový tarte s olivami a omáčkou z čerstvých rajčat s olivami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Pikantní sýrový tarte s olivami a omáčkou z čerstvých rajčat s olivami Foto:
Pikantní sýrový tarte s olivami a omáčkou z čerstvých rajčat s olivami
Foto: Vegetariánská kuchyně pro labužníky

Takové jídlo přímo naprogramuje letní náladu. Tarte s aromatickou omáčkou je jako stvořený pro zahradní party.

Suroviny
Na těsto:
mouka 200 g
sůl 1/4 lžičky
černý pepř 1/2 lžičky
mletý rozmarýn 11/2 lžičky
nastrouhaný tvrdý sýr 130 g
máslo 100 g
strouhanka, krupice nebo kukuřičná mouka na formu
sušené fazole nebo cizrna k pečení naslepo
Na náplň:
černé olivy 60 g
tymián 1/2 svazku
vejce 3 ks
kajenský pepř
Omáčka z čertsvých rajčat s olivami:
aromatická rajčata 600 g
piniová jádra 60 g
černé olivy 60 g
bazalka 1 svazek
česnek 1-2 stroužek
olivový olej 2 lžíce
rajský protlak 2 lžíce
sůl
černý pepř
cukr 1/2 lžičky
harrisa 1/2 - 1 lžička
Postup
1

Mouku promíchejte se solí, pepřem, mletým rozmarýnem a 30 g sýra. Přidejte studené máslo nakrájené na kousky a prohněťte. Přitom postupně přidejte 2 lžíce studené vody. Těsto nejprve vytvarujte do koule, potom ji trochu stlačte (rychleji tak vychladne), zabalte do fólie a nechte odpočívat alespoň 30 minut v ledničce.

2

Troubu zahřejte na 200 ˚C (horkovzdušnou na 180 ˚C). Formu na tarte vymažte máslem a vysypte strouhankou. Mezi dvěma kusy potravinové fólie vyválejte z těsta tenkou placku. Vyložte s ní formu na tarte, trochu povytáhněte okraje a několikrát propíchněte vidličkou. Povrch posypte sušenými luštěninami a naslepo pečte v troubě asi 10 minut.

3

Mezitím odpeckujte olivy (olivy bez pecky nakrájejte na prstýnky). Opláchněte a osušte snítky tymiánu, sdrhněte lístky a nasekáme.

4

Smíchejte vejce, crème fraîche a zbytek sýra, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem a kajenským pepřem. Teplotu v troubě snižte na 180 ˚C (horkovzdušná 160 ˚C).

5

Předpečený tarte posypte olivami a polovinou tymiánu. Zbytek tymiánu vmíchejte do směsi vajec a sýra a nalijte na těsto ve formě. Tarte pečte dozlatova v horké troubě (uprostřed) přibližně 15–20 minut.

6

Omáčka z čerstvých rajčat s olivami: Rajčata oloupejte škrabkou na rajčata nebo jinou ostrou škrabkou, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte semenínka a pokrájejte na větší kousky. Piniová jádra nasucho opražte na pánvi do zlatohněda. Olivy odpeckujte a nahrubo nasekejte. Opláchněte a osušte bazalku, menší lístky dejte stranou, větší natrhejte na kousky. Oloupejte a nahrubo nasekejte česnek.

7

Do mísy dejte rajčata, piniová jádra, olivy, bazalku i česnek a tyčovým mixérem lehce promixujte. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a harissou. Dejte asi na 30 minut chladit. Nakonec ještě ozdobte lístky bazalky

Vegetariánská kuchyně pro labužníkyVegetariánská kuchyně pro labužníky

Bettina Matthaeiová

Více než 150 receptů pro vegetariány a vegany

S jednoduchými a zároveň rafinovanými vegetariánskými recepty můžete hýčkat nejen sami sebe, ale také hosty, kteří se rádi vzdají masa, nikoli však gurmánského požitku. Vedle více než 150 receptů – od předkrmů až po dezerty a nápoje –, z nichž je celá řada vhodná i pro vegany, obsahuje tato kniha také návrhy menu pro nejrůznější příležitosti, informace o zvláštním koření a tipy na dokonalé kombinace chutí a vůní.

Ikar • Překlad Milada Burianová • Fotografie Wolfgang Schardt • 1. vydání • Váz., 200 str. • Cena: 399 Kč

Videa

reklama

reklama