Pikantní sterilovaná zelenina

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 sklenice
Pikantní sterilovaná zelenina Foto:
Pikantní sterilovaná zelenina
Foto: Láska prochází kuchyní

Všechnu svou oblíbenou zeleninu si schovávám na zimu ve skleničkách "zavařeného léta". Papírový motýl dokresluje náladu idylických slunečných dnů. Pikantní zelenina je skvělý základ omáčky k těstovinám. Ale nejvíc mi chutná jen lehce prohřátá s čerstvým pečivem.

Suroviny
červená paprika 1 ks
žlutá kapie 1 ks
mladá cuketa 2 ks
cherry rajčata (nebo 4 ks větších) 10 ks
cibule 2 ks
červená cibule 1 ks
česnek 1 palička
čerstvý zázvor 2 cm
rozmarýn 5 snítek
třtinový cukr 2–4 lžíce
sůl podle chuti
celý pepř 10 kuliček
Postup
1

Papriky nakrájejte na nudličky, cukety na půlkolečka, rajčátka na poloviny, případně na čtvrtiny. Cibule rozkrájejte na měsíčky, česnek na plátky. Oloupaný zázvor nasekejte nadrobno. Chilli papričku rozkrájejte na kolečka.

2

Na hlubší pánvi na olivovém oleji zlehka orestujte cibuli, až zesklovatí, přihoďte česnek a nasekaný zázvor a krátce osmahněte. Přidejte papriku, kapii, chilli papričku pokrájenou na kolečka a cuketu, restujte ještě 4 minuty a nakonec přidejte cherry rajčátka, rozmarýn a kuličky pepře.

3

Ztlumte sporák a dochuťte cukrem a solí, nechte ještě pár minut probublat. Horkou směsí naplňte čisté sklenice a sterilujte ve vodní lázni v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15–20 minut podle velikosti skleniček.

Pokud chcete zeleninu věnovat jako dárek, na zabalení budete potřebovat:

Menší zavařovací sklenice (po 300 ml), traviny a modro-bílý provázek, papírové motýly, lžičky, nůžky, tavnou pistoli. 

Travinu omotejte kolem víčka sklenice. Jeden stvol nechte volnější a prostrčte jím lžičku. Motýly přilepte tavnou pistolí tak, aby to vypadalo, že zrovna před chvilkou na sklenici přilétli. Vše dozdobte modro-bílým provázkem.

Pikantní sterilovaná zelenina Foto: Láska prochází kuchyní

Pikantní sterilovaná zelenina. Foto: Láska prochází kuchyní

Láska prochází kuchyníLÁSKA PROCHÁZÍ KUCHYNÍ

Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek

Kniha Denisy Bartošové obsahuje nejen báječné recepty na jedlé dárky všeho druhu – pro děti, ženy (maminky, dcery, kamarádky…) i muže (partnery, tatínky…), ale především originální nápady na jejich balení. Láska prochází kuchyní je přehledně rozdělena do kapitol odpovídajících tematicky jednotlivým měsícům – vždyť únor je lásky čas, červen patří dětem a prosinec si tvorbu dárků pro blízké přímo žádá! S autorčinou pomocí zvládnete jedlý dárek připravit do posledního puntíku (kniha obsahuje také přílohu, kde najdete jmenovky, krabičky, kornouty atd.), ale poslední krok – darování – je již pouze na vás.

Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama