Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pikantní pečená  vepřová žebírka s domácí chilli majonézou Foto:
Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou
Foto: Karolína domácí kuchařka

Místo chilli pasty do majonézy nasekejte čerstvou červenou chilli papričku klidně i bez semínek.

Suroviny
syrová masitá žebra 2 kg
pivo na podlití 200 ml
Na marinádu:
jemná dijonská hořčice 2 lžíce
česnek 4 stroužky
sůl 3 lžičky
čerstvý mletý pepř 1 lžička
mletý koriandr 2 lžičky
mleté chilli
med 2–3 lžíce
rajský protlak 3 lžíce
Domácí chilli majonéza:
sůl 1/2 lžičky
jemná dijonská hořčice 1 lžička
citronová šťáva 1 lžíce
Na dochucení:
česnek 1 stroužek
sůl
citronová šťáva 1 lžíce
med 1 kapka
koriandr nebo pažitka 1 hrst
Postup
1

Žebírka (omytá a osušená) rozkrojte mezi žebry na menší kusy.

2

V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Pak žebírka z obou stran touto marinádou potřete, narovnejte je do uzavíratelné nádoby nebo mísu přetáhněte fólií a dejte ideálně na noc do chladničky.

3

Druhý den rozpalte troubu na 220 °C, žebírka vyrovnejte na velký pekáč a mírně podlijte pivem. Vložte do trouby, krátce zapečte a pak snižte teplotu na 150 °C. Zakryjte alobalem nebo poklicí a pečte dvě hodiny (během této doby dvakrát žebírka polijte vypečenou šťávou). Když je maso měkké (vyzkoušejte to tím, že kousek odkrojíte a sníte) odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě tak dlouho, než bude na mase krásná zlatavá krustička. Pozor, marináda se ráda připaluje, i když maso ještě není hotové, proto pečení bez alobalu nechte až na závěr.

4

Domácí chilli majonéza: důležité je, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Myslete na to předem a dvě hodiny před přípravou majonézy si do misky na kuchyňskou linku připravte žloutky, vyndejte si i všechny ostatní ingredience, které míváte v ledničce.

5

Začněte tím, že žloutky v misce rozšleháte metlou se solí, pepřem a hořčicí. Když máte jednolitou hmotu, přidejte do ní i citronovou šťávu a znovu vymíchejte dohladka. Smíchejte oba oleje a začněte opravdu po kapkách přidávat do žloutkové hmoty. Zpočátku postupujte velmi opatrně a každou další kapku přidávejte až ve chvíli, kdy se ta předchozí zcela rozplynula ve hmotě. Teprve ve chvíli, kdy emulze začne světlat a houstnout – tedy začne vám vzdáleně připomínat majonézu – můžete olej lít velmi mírným pramínkem. Ke konci zjistíte překvapivou věc – čím více oleje jste přidali, tím je majonéza hustší… Nebojte se tedy postupně vmíchat celých doporučených 260 ml.

6

Majonézu ochuťte chilli pastou, trochou soli, chcete-li, pepřem a nakonec vmíchejte nahrubo nasekané lístky koriandru.

7

Servírujte s domácí chilli majonézou a chlebem. Dětem ale rozhodně dejte spíš kečup – k tomuto jídlu je i gurmány povolený.

Pikantní pečená  vepřová žebírka s domácí chilli majonézou Foto: Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou, Foto: Karolína domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně

Karolína domcí kuchařka / Štěstí z kuchyně Foto:

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské – Karolína, domácí kuchařka – i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost, a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.

Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás Středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické, a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.

Videa

reklama

reklama