Pikantní kuřecí empanadas

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–12
Pikantní kuřecí empanadas  Foto:
Pikantní kuřecí empanadas
Foto: Moje pouliční kuchyně

Jejich kořeny sahají do Španělska, ale empanadas se jedí po celé Jižní Americe. Každá země má svou oblíbenou variantu vylepšenou o hovězí maso, mořské plody nebo sýr. Tahle pikantní verze s kuřetem, chilli papričkami a rozinkami je z Argentiny a místo obvyklého smažení se peče.

 

Uložit

Suroviny
Těsto:
vychlazené máslo 175 g
sůl 1 lžička
vejce 1 ks
bílý vinný ocet 3 lžičky
mouka na pomoučení
Náplň:
olivový olej 2 lžíce
kuřecí stehenní řízky 350 g
cibule 2 ks
česnek 3 stroužky
chilli vločky 1 lžička
mletý římský kmín 1 lžička
mletý fenykl 1 lžička
mletá uzená paprika 3 lžičky
scezené kapary ve slaném nálevu 3 lžičky
rajčatová pasta (koncentrované pyré) 1 lžíce
rozinky 1 a 1/2 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Na náplň rozehřejte na středním stupni velkou pánev s polovinou oleje. Kuřecí stehna okořeňte a vcelku osmažte z obou stran dozlatova. Vyjměte a papírovou utěrkou osušte přebytečný olej. Nechte je mírně zchladnout a nakrájejte na 2cm kousky.

2

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Do prázdné pánve vlijte zbylý olej a na středním stupni opečte cibuli a česnek doměkka. Přidejte koření, kapary, rajčatovou pastu, rozinky, kuřecí kousky a 2 lžíce vody. Osolte, opepřete, promíchejte a 5 minut povařte. Nechte zchladnout – směs rozložte na plech.

3

Mezitím připravte těsto. Mouku prosejte do mísy, osolte, rozkrájejte do ní studené máslo a promněte prsty, jako byste dělali drobenku. Práci vám usnadní mixér nebo kuchyňský robot. Zapracujte lehce prošlehané vejce a ocet. Hladké tužší těsto vytvarujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.

4

Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na plát silný zhruba 4 mm. Vykrojte 12 koleček o průměru 10 cm, vyskládejte je na dva plechy vyložené pečicím papírem a uložte je na 30 minut do lednice.

5

Troubu předehřejte na 180 °C a vložte do ní volný plech, pokud máte. Na polovinu každého kolečka dejte náplň, přeložte přes ni prázdnou část těsta, stiskněte okraje důkladně k sobě a položte na pečicí papír. Se všemi empanadami ho opatrně přesuňte na předehřátý plech a pečte 20–25 minut dozlatova. Pokud volný plech nemáte, skládejte empanady na plech již vyložený papírem z lednice. Podávejte teplé se zeleninovým salátem nebo jogurtovým či rajčatovým dipem.

PRIMA TIP: Empanadas můžete udělat až dva dny předem, skladujte je v lednici na pečicím plechu, vrstvy oddělené pečicím papírem a plech přikrytý potravinářskou fólií. Pečte je těsně před podáváním. Stejně tak dobře je můžete zmrazit, zabalte je jako do lednice, v den servírování je v lednici nechte rozmrznout a pak upečte.

Pikantní kuřecí empanadas  Foto: Pikantní kuřecí empanadas; foto: Moje pouliční kuchyně

Moje pouliční kuchyně Foto:

Moje pouliční kuchyně

Jennifer Joyce

Jennifer Joyce představuje "jídlo ulice", výběr receptů z celého světa, naplněné chutí, exotické potraviny "to go", které jsme si sami koupili od farmářů nebo na trhu ať už doma, nebo při cestě do zahraničí.

S touto knihou si můžeme raz dva připravit celou škálu jídel mezinárodní kuchyně, pokrmy, které jsou rychlé a snadné na přípravu a které jsou často levnější a obvykle mnohem zdravější než naše tradiční jídla. Výběr 150 jídel (seřazených v jednotlivých kapitolách podle zemí) nabízí recepty na tacos, hamburgery, kari, souvlaki, placky, nudle a knedlíčky, bílý chléb, pizzu a mnoho dalších. Chytré nápady jako směsi koření a moderní metody vaření (například používání tlakového hrnce pro rychlejší přípravu masa) vám umožní připravit chutné a zdravé pokrmy mnohem rychleji a ušetří vám drahocenný čas.

Vydalo nakladatelství Omega.

Uložit

Uložit

Videa

reklama

reklama

\n