Suroviny
- česnek 1 stroužek
- feferonky 1 ks
- bazalka 4 lístky
- rozmarýn 1 menší větvička
- oregano 2 větvičky
- olivový olej 4 lžíce
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- hořčice 1 lžička
- pálivá paprička 1 lžička
- limetková šťáva 6 lžic
- sůl 1 špetka
- kajenský pepř 1 špetka
- krevety (větší, oloupané, asi 400g) 20 ks
- marmeláda (citronová) 1 lžíce
- limetková kůra 1 lžíce
- cukr 1 špetka
Postup přípravy
- Oloupejte česnek, feferonku rozřízněte napůl, vyškrábejte jadérka, omyjte a oboje najemno nasekejte. Bylinky opláchněte, vytřepejte do sucha a najemno nasekejte.
- Rozpalte olej a na něm krátce poduste česnek a feferonky. Vmíchejte bylinky, worcesterovou omáčku, hořčici, papriku a 2 lžíce limetové šťávy. Omáčku ochuťte solí a cayenským pepřem a nechte povařit. Potom ji odstavte a nechte vychladnout.
- Mezitím opláchněte krevety, osušte je, vložte do vychladlé omáčky a přiklopené je nechte nejméně 1 hodinu marinovat.
- Citronovou marmeládu smíchejte se zbylou limetovou šťávou a limetovou kůrou, dochuťte solí a cukrem.
- Nechte krevety trochu okapat, navlékněte je na grilovací jehly a grilujte asi 3 minuty z každé strany. Podávejte s citronovo-limetovou omáčkou.
Pikantní krevety s citrusovou omáčkou II Zdroj: isifa.com