Pho Bo

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Pho Bo Foto:
Pho Bo
Foto: Cherries On Top

Variant, jak uvařit to správné a jediné Pho Bo je asi tolik, kolik je v českých luhách receptů na svíčkovou. Zkrátka to chce zkoušet znovu a znovu a vyladit si ten správný recept podle vlastní chuti.

Suroviny
Vývar:
cibule 2 ks
čerstvý zázvor 12 cm
morková kost 700 g
hovězí oháňka 500 g
hovězí žebra 1,3 kg
celá skořice 1 ks
badyán 3 hvězdičky
kardamon 3 tobolky
koriandr 10 semínek
rybí omáčka 5 lžic
třtinový cukr 1 lžíce
sůl
K podávání:
chuck tender steak/ falešná svíčková nebo jiné dobré hovězí 250 g
rýžové nudle Pho 8 bločků
koriandr 1 svazek
pár listů mexického koriandru
jarní cibulka 3-4 ks
červená cibule 1 ks
bambusové klíčky
limetka 1 ks
rybí omáčka
omáčka Hoisin (nemusí být)
Postup
1

Cibuli a zázvor podélně rozpůlíme. Slupku neoloupáváme. Rozehřejeme si velký hrnec na polévku. Vhodíme do něj cibuli a zázvor, a nasucho opékáme na vysokém plameni, dokud nezačne zelenina černat. Odstavíme, vyndáme zeleninu a hrnec umyjeme.

2

Vhodíme do něj morkové kosti, hovězí oháňku, žebra a naplníme studenou vodou. Přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, vypneme a nečistou vodu vylijeme. Kusy masa teď po jednom vezmeme a pod tekoucí vodou pořádně umyjeme od všech nečistot. Když jsou čisté, opakujeme tento postup s varem ještě jednou, zase vodu vylijeme a zase maso opláchneme. Tento postup nám zajistí čistý vývar bez krve a bez nečistot.

3

Po třetí naplníme hrnec studenou vodou, vložíme omyté maso, tentokrát přidáme i opečenou cibuli a zázvor, a vrátíme na plamen. Vhodíme skořici, badyán, kardamom, koriandr a hřebíček. Přidáme rybí omáčku a třtinový cukr. Osolíme zatím jenom zlehka.

4

Přivedeme polévku k varu. Přiklopíme poklicí, přesuneme na nejnižší plamen co máme, a necháme takhle pobublávat asi 5 hodin. Občas přijdeme zkontrolovat, a doléváme vodou tak, aby byl hrnec pořád plný.

5

Po pěti hodinách by měl být vývar připravený. Vyjmeme všechny kusy masa, zeleniny a koření, a procedíme přes plátýnko. Vývaru by měly být 4 litry. Pokud je ho méně, dolijeme vodou, pokud víc, vyvařujeme do té doby, než ho ty čtyři litry budou. Dochutíme rybí omáčkou a dosolíme podle chuti.

6

Půl hodiny před servírováním si namočíme rýžové nudle do studené vody. Syrový chuck tender nebo jiné hovězí nakrájíme na tenoučké průsvitné plátky. Nasekáme bylinky, všechno si připravíme.

7

Do misek rozdělíme zceděné nudle a na ně poklademe rovnoměrně plátky syrového masa. Vývar přivedeme k prudkému varu. Vařícím vývarem přelijeme nudle a maso. Na vrch naskládáme bylinky, cibulky, červenou cibuli a bambusové klíčky. Před strávníky pak postavíme měsíčky limetky, nakrájenou chilli papričku, rybí omáčku a Hoisin omáčku (nemusí být), ať si každý dochutí podle svého.

Pho Bo Foto:

Pho Bo Foto:

Pho Bo, foto: Cherries On Top

cherries on topTřešinka na dortu...

Bára K. je autorkou relativně mladého blogu CherriesOnTop.blogspot.com. Vášeň pro pečení ji chytla už ve dvanácti letech, kdy se bez bázně vrhla na pečení vánočního cukroví, a o pár let později začala psát svůj první blog.

Nyní se jako osmnáctiletá věnuje pečení na zakázku, fotografování a hudbě, studuje klavír a flétnu na hudebním gymnáziu. Ve volném čase píše recenze jídel z pražských restaurací.

Videa

reklama

reklama