Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem  Foto:
Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem
Foto: prima

V Čechách je sice tradiční vánoční rybou kapr, ale není důvod se omezovat. Klidně upečte více druhů ryb v jednom pekáči a každý si může dát na co má největší chuť. A jako přílohu připravte kromě salátu i výborné šťouchané brambory.

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ve speciálu:

Suroviny
Rybí pekáč:
filety různých ryb podle vaší volby 1,2 kg
máslo 2 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
sušený tymián 1 lžička
sušený rozmarýn 1 lžička
česnek 5 stroužků
suché bílé víno 200 ml
mražené nebo čerstvé mořské plody 250 g
čerstvý tymián a rozmarýn na ozdobu
citron k podávání 1-2 ks
Šťouchané brambory:
brambory 1 kg
sůl
máslo 2 lžíce
nakládaný zelený pepř podle chuti
Postup
1

Pestrý rybí pekáč: Troubu předehřejte na 150 °C. Do pekáče nalijte olej, na něj vyrovnejte porce ryb, poklaďte je kousky másla, osolte, opepřete, přidejte bylinkya kolem ryb položte celé a neoloupané stroužky česneku. Pekáč zakryjte alobalem a dejte ho do trouby.

2

Po 15 minutách ryby podlijte vínem, lžící je přelijte šťávou z pekáče a pečte dalších 10 minut. Během pečení je ještě jednou přelejte vypečenou šťávou.

3

Přidejte plody moře (pokud byly mražené, předem je propláchněte teplou vodou, aby jste je zbavili ledu), odkryjte alobal, zvyšte teplotu v troubě na 200 °Ca pečte dalších 10 minut.

4

Hotové ozdobte snítkami čerstvého tymiánua rozmarýnu a podávejte s klínky citronu.

5

Šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem: Brambory nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě, bude to trvat zhruba 20 minut. Pak vodu slijte.

6

Na pánvi rozpusťte máslo, dejte na něj pokrájenou slaninu a několik minut ji opékejte, dokud se nevyškvaří dozlatova. Opečenou slaninu i s máslem nalijte do brambor. Přidejte k nim smetanu a rozšťouchejte je tak, jak to máte rádi.

7

Na závěr vmíchejte nakládaný zelený pepř podle vlastní chuti.

Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem  Foto:

Pestrý rybí pekáč a šťouchané brambory se slaninou a zeleným pepřem, foto: Prima

Videa

reklama

reklama