Pěry - pečené ovocné knedlíky z Valašska

Doba přípravy:
Počet porcí: 15 ks
Pěry - pečené ovocné knedlíky z Valašska Foto:
Pěry - pečené ovocné knedlíky z Valašska
Foto: Gurmet

Ovocné knedlíky na Valašsku se nejčastěji plnily povidly nebo sušenými švestkami – tamním nejběžnějším ovocem. Tuhle vychytávku, knedlíky (pěry) pečené podobně jako buchty, a navíc zalité mlékem, prostě musíte vyzkoušet!

Suroviny
sůl
cukr 3 lžíce
droždí 40 g
vejce 2 ks
mléko 250 ml + na zalití
povidla nebo čerstvé švestky
máslo na potírání a vymazání pekáče
Postup
1

Z prosáté mouky se solí, cukru, droždí, vajec a mléka vypracujte tužší, pružné těsto a nechte ho vykynout.

2

Z těsta lžící omočenou v mouce odebírejte kousky a plňte je povidly nebo celými švestkami. Skládejte je do pekáče (nebo širšího kastrolu) hodně vymazaného máslem. Každý knedlík ještě potřete rozpuštěným máslem (jako buchtu), aby se k sobě nelepily. Asi do tří čtvrtin je zalijte horkým mlékem a zakryté pečte v troubě předehřáté na 180 °C, až se mléko vsákne. Na posledních 10 minut pečení je odkryjte, aby zezlátly.

3

Podávejte posypané cukrem nebo nastrouhaným perníkem.

Časopis Gurmet – Vaše škola vaření!

Gurmet - září 2013Zářijový Gurmet přináší krásné recepty na zužitkování podzimní úrody, ať už jsou to hrušky nebo ostružiny, reportáž z moštování jablek včetně skvělého receptu, v němž využijete čerstvý mošt, i nápady, jak zapojit děti do přípravy lehké pomazánky, kterou doprovází i návod na výrobu bezvadného obalu na svačinu.

Perfektní domácí rajčata můžete zkusit v řadě zajímavých jídel, za regionální kuchyní se podíváte na rázovité Valašsko i do stejně osobitého Jižního Tyrolska. Najdete tu řadu tipů, kam zajít na jídlo nebo co si pořídit do kuchyňské knihovničky, oblíbené recepty na každý všední den i na elegantní nedělní oběd.

Přípravou dvou jídel vás provedou profesionálové - Lukáš Hlaváček z michelinského Alcronu vaří klasické telecí ragú s knedlíkem, Tomáš Kalina z novátorské restaurace Noodles exotickou thajskou specialitu. Redakce si popovídala také s hostujícím australským šéfkuchařem Shannonem Bennettem. Půvabný "recept s příběhem" na pikantní kuřátko přidala i Halina Pawlowská.

Zářijový Gurmet je opět od první do poslední stránky plný skvělých receptů, nápadů, tipů a krásných fotek!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet jen za 299 Kč a získejte krásný dárek ZDARMA! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama