Perník s citronovo-kakaovým krémem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 pekáč
Perník s citronovo-kakaovým krémem  Foto:
Perník s citronovo-kakaovým krémem
Foto: Tereza Pánková

Vláčné šťavnaté těsto s křupavými ořechy doplňuje výtečný svěží krém. Po tomhle moučníku se zaručeně hned zapráší!

Suroviny
mléko 500 ml
vejce 2 ks
olej 150 ml
povidla 3 lžíce
kakao 3 lžíce
mletá skořice 1 lžička
vanilkový cukr 1 sáček
jedlá soda 1 lžička
perníkové koření 1 sáček
nastrouhaná citronová kůra
nasekané vlašské ořechy
džem na promazání (rybízový, višnový…)
Krém:
máslo 250 g
šťáva z jednoho citronu
holandské kakao 6 lžiček
cukr moučka 3 lžičky
Postup
1

Ve velké míse smíchejte všechny suroviny na těsto a hnětačem je vymíchejte v hladké těsto. Do pekáče vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou vlijte těsto a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut. Jakmile je perník upečený (těsto se nelepí na špejli), vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout.

2

Do misky dejte povolené máslo nakrájené na kostky, přidejte citronovou šťávu, cukr a kakao a vyšlehejte hladký krém. Množství citronu a cukru můžete upravit podle chuti, ale krém by měl být příjemně nakyslý.

3

Perník podélně rozkrojte na dva pláty, spodní potřete tenkou vrstvou džemu (hodí se jakýkoli nakyslý džem, případně povidla). Na něj naneste kakaový krém a přiklopte vrchním plátem perníku. Ideálně nechte v chladu odležet, aby krém trochu ztuhl, a před krájením poprašte moučkovým cukrem.

Perník s citronovo-kakaovým krémem  Foto: Perník s citronovo-kakaovým krémem; foto: Tereza Pánková

Videa

reklama

reklama