Perníčkovo-karamelový sirup

Doba přípravy:
Počet porcí: 350 ml
Perníčkovo-karamelový sirup Foto:
Perníčkovo-karamelový sirup
Foto: Pradobroty.cz

Tento sirup je skvělý do kávy, ale také k lívancům, do kaše nebo jogurtu. Je tak výborný, že pro něj najdete všelijaké využití!

Suroviny
cukr krupice 250 g + 50 ml studené vody
horká voda 250 g
vanilková sůl 1 lžička (nebo 1 lžička soli a trochu vanilky)
mletý sušený zázvor 1/2 lžíce
skořice, rozbitá na menší části v hmoždíři 1 velký svitek
pepř 10 kuliček
nové koření 6 kuliček
badyán 1 hvězdička
strouhaný muškátový oříšek 1/2 lžičky
špetka kardamomu (volitelné)
Postup
1

Nejdříve si připravte karamel. Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypejte cukr a zalijte ho trochou vody (stačí tak 50 ml), postavte na střední plamen a nechte zahřívat. Nemíchejte, čekejte, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten nechte bublat, jen občas můžete zlehka zakroužit hrncem. Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začně zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.

2

Do karamelu vlijte po částech horkou vodu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemíchejte, hrozí opaření horkou párou. Když směs dobublá, můžete ji promíchat.

3

Do sirupu nasypejte všechno koření, které používáte tak, jak je napsané v seznamu (takže pepř má být celý a ne mletý, badyán ani hřebíčky nedrtíme). Oheň stáhněte na minimum a nechte celou směs bublat asi 12 minut.

4

Sirup nechte trochu zchladnout a následně přeceďte a nalijte do čistých uzavíratelných sklenic. Skladujte v lednici.

Perníčkovo-karamelový sirup 2 Foto: Perníčkovo-karamelový sirup; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama

\n