Penne alla Norma

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Penne alla Norma  Foto:
Penne alla Norma
Foto: profimedia.cz

Na slunci vyzrálá voňavá šťavnatá rajčata a lilek hrají hlavní roli v tomto tradičním sicilském jídle. Doplňuje je bazalka a místní ovčí sýr – ricotta.

Svým vzhledem symbolizuje tento italský ostrov – červená rajčata, bílé těstoviny a zelená bazalka odkazují na trikoloru, černý lilek na lávu a bílý sýr na sníh pokrývající vrcholek Etny. V městě Catanii se v 19. století narodil hudební skladatel Vincenzo Bellini, po jehož opeře Norma prý tento pokrm získal jméno jakožto synonymum toho nejlepšího.

Suroviny
střední cibule 1 ks
česnek 4 stroužky
lilek 1 ks
olivový olej 4 lžíce
hrubozrnná sůl a čerstvě namletý pepř
těstoviny penne rigate 500 g
mletá červená paprika 1/4 lžičky
konzervovaná krájená rajčata 1 konzerva (400 g)
sýr ricotta 200 g
Postup
1

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, lilek na kostičky velké asi 2 cm.

2

Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a česnek, opepřete a za stálého míchání opékejte doměkka. Přidejte lilek, osolte, zakryjte poklicí a duste zhruba 5 minut, až lilek pustí vodu.

3

Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte a vraťte zpátky do hrnce.

4

Zeleninovou směs odkryjte a povařte ještě 4 minuty za stálého míchání. Pokud se příliš připaluje, podlijte ji pár lžícemi vody z těstovin. Přidejte rajčata, rajský protlak a 3 lžíce vody a vařte, až rajčata změknou.

5

Omáčku promíchejte s těstovinami a bazalkou. Rozdělte na talíře a ozdobte ricottou.

Penne alla Norma  Foto: Penne alla Norma; foto: Profimedia.cz

Další báječné recepty z italské kuchyně najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Léto na zahradě s Prima FRESH  Foto:

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!
Videa

reklama

reklama