Pečený květák po asijsku

Doba přípravy:
Pečený květák po asijsku Foto:
Pečený květák po asijsku
Foto: Kublanka.cz

Za poslední roky stoupla obliba květáku raketovou rychlostí. Lidé si z něj připravují nejen klasická jídla, ale také třeba květákovou rýži nebo jiné chuťové skvosty. Jedním z nich je i tento – pečený květák po asijsku. Jdete do něj? :)

Článek

Pečený květák s balzamikem a parmezánem  Foto:

24 receptů s oblíbeným květákem

Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)

Suroviny
menší květák 1 ks
citronová šťáva 2 lžíce
sezamový olej 1 lžíce
med nebo javorový sirup 1 lžíce
česnek 1 stroužek
mleté chilli 1 lžička
mletý římský kmín 1 lžička
Koriandrová omáčka:
bílý jogurt 400 g
čerstvý koriandr 10 g
čerstvá máta 5 g
hladkolistá petrželka 5 g
jarní cibulka 2 ks
citronová šťáva 1 lžíce
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu (pouze žlutá část)
černý sezam na podávání
čerstvě mletý černý pepř, sůl
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Květák zbavte listů (několik mladých listů si ponechte na později), košťál zarovnejte, nožem ho nařízněte do kříže a květák přendejte do větší misky.

2

Zbytek ingrediencí rozmixujte dohladka a vzniklou marinádou přelijte květák v misce.

3

Ochucený květák přendejte na plech vyložený pečicím papírem (zbylou marinádu si ponechte) a upečte v předehřáté troubě doměkka. V závislosti na jeho velikosti ho můžete péct 60-120 minut.

4

V průběhu pečení můžete květák ještě přetřít zbylou marinádou. Pokud by se květák začal připalovat, dopečte ho přikrytý alobalem.

5

Zhruba 10 minut před koncem obalte odložené mladé květákové listy ve zbylé marinádě a přidejte je ke květáku.

6

V průběhu pečení si připravte studenou koriandrovou omáčku. Zhruba 100 g jogurtu rozmixujte s nahrubo nasekaným koriandrem dohladka a v misce vše smíchejte se zbylým jogurtem.

7

Přidejte najemno nasekanou mátu, petrželku, část jarní cibulky (zbytek ponechte na podávání), citronovou šťávu a kůru a dobře promíchejte. Podle chuti osolte, opepřete, a až do podávání omáčku uložte v chladničce.

8

Upečený květák rozkrájejte na čtvrtky, pokapejte připravenou koriandrovou omáčkou a posypte najemno nasekanou jarní cibulkou a černým sezamem. Dozdobte upečenými květákovými listy a ihned podávejte.

Pečený květák po asijsku 2 Foto: Pečený květák po asijsku; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Kublanka medailonek Foto: Kublanka vaří doma, Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya

Videa

reklama

reklama