Pečený králík s kapustou restovanou na slanině

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečený králík s kapustou restovanou na slanině Foto:
Pečený králík s kapustou restovanou na slanině
Foto: All

Králičí maso je tradiční česká surovina, která si zaslouží pozornost. Dietní maso je zdravé, ale potřebuje pár triků, aby si zachovalo svou šťavnatost. Nechte si poradit od profesionálů, jak na to...

Suroviny
králičí stehna 4 ks
špek 200 g
cibule 4 ks
mrkev 400 g
řapíkatý celer 300 g
česnek 1 palička
tymián 1 svazek
plnotučná hořčice 1 lžíce
kapusta 600 g
olej 0,5 dl
Postup
1

Králík
Do rozpálené pánve vložte nahrubo pokrájený špek a po chvilce trochu oleje. Následuje cibule, řapíkatý celer, tymián, česnekvše pokrájené na větší kusy. Orestujte dozlatova, přidejte lžíci plnotučné hořčice, opět orestujte a zalijte králičím vývarem (horkou vodou).

2

Čistého omytého králíka osolte, opepřete, prošpikujte špekem a opečte na másle. Vložte do pekáče a přidejte základ. Králík by měl být téměř potopený.

3

Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 90 minut při teplotě 140 °C. Při pečení králíka obracejte a později i podlévejte.

4

Když je maso měkké, králíka vyndejte a celý základ sceďte. Poté šťávu zvolna redukujte na požadovanou barvu a hustotu. V případě většího množství tuku ho opatrně odeberte lžící.

5

Kapusta
Čerstvou kapustu krátce spařte, sceďte a nechte okapat. Poté vložte na rozpálenou pánev, kde již máte najemno pokrájenou osmaženou slaninu, prohoďte, nechte velmi krátce restovat (stačí minutka) a servírujte.

Podávejte s bramborovými šiškami nebo bramborovou kaší.

Tento recept máme pro vás od kuchaře oblíbené pražské restaurace Magická zahrada Nouveau. Více o jejich nabídce, včetně výběrového vína a skvělých dezertů, si můžete přečíst v článku:

Článek

Magická zahrada nouveau

Znám jednu starou zahradu, kde se dobře vaří...

Zahradní restaurace Magická zahrada Nouveau o sobě tvrdí, že je svěžím gurmánským vytržením v šedém okolí Nuselské ulice na Praze 4. A je to pravda.
Videa

reklama

reklama