Pečený králík na česneku

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečený králík na česneku Foto:
Pečený králík na česneku
Foto: Gurmet

Jemné a zdravé králičí maso je na pečení vynikající. Protože bývá až příliš "dietní", peče se s přídavkem vepřového, ať už v podobě slaniny nebo bůčku. Díky tomu si zachová šťavnatost.

Suroviny
naporcovaný králík 1 ks
česnek 2 palice
špek 120 g
vepřový bůček 600 g
hladká mouka na obalení
cibule 2 ks
kmín 1 lžička
kuřecí vývar na zalití 250 ml
čerstvý tymián několik snítek
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Několik stroužků česneku a asi polovinu špeku nakrájejte. Do masa udělejte špičkou nože ostré zářezy a vsuňte do nich kousky česneku a špeku. Totéž můžete udělat i s bůčkem. Obě masa můžete také jen potřít prolisovaným česnekem. Králíka osolte, opepřete a lehce ho otiskněte v mouce, bůček stačí jen osolit a opepřit.

2

Zbylý špek nakrájejte na kostičky a nechte je vyškvařit. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, zbylý česnek, kmín a všechno maso a zprudka ho opečte ze všech stran.

3

Podlijte částí vývaru, přidejte tymián a zakryté pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Často přelévejte vypečenou šťávou, případně dolévejte vývar. Pečte asi 45 minut až 1 hodinu, až bude maso měkké.

4

Podávejte nejlépe s nastavovanou kaší nebo také s bramborovými noky a dušeným špenátem.

Gurmet - říjen 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Na 100 stránkách říjnového čísla Gurmetu najdete kromě snadných a rychlých jídel na každý všední den v týdnu také recepty na báječné masové pečínky, které proslavily českou kuchyni.

Ochutnat můžete i speciality z jižních Čech, včetně candáta s kulajdou. Přípravou této lahůdky vás krok za krokem provede šéfkuchař pražského hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift. Naučíte se také skvělé sladkosti a s dětmi můžete upéct brambory ve žhavém popelu.

A protože právě rostou houby, poradíme vám, jak je lahodně zužitkovat v kuchyni. Za dobrým jídlem do ciziny tentokrát pojedeme k našim sousedům – na Slovensko. Myslíte si, že kořenová zelenina patří jen do polévky? Naše recepty vám dají návod, jak si na ní pochutnat také jinak.

Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama