Pečený bůček se švestkovým čatní

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečený bůček se švestkovým čatní  Foto:
Pečený bůček se švestkovým čatní
Foto: Johana Pošová

Bůček je klasika a švestky k vepřovému také – vzpomeňte si na starobylé uzené se švestkovou omáčkou nebo panenku plněnou sušenými švestkami. Také v podobě pikantního čatní švestky skvěle doplní maso.

Pokud nekoupíte hotové, připravte si ho sami a do zásoby (viz tip). S věkem se jen vylepšuje a využijete ho ke spoustě věcí, například k jakémukoliv grilovanému masu nebo k uzeninám.

Suroviny
vepřový bůček 1 kg
sůl a kmín na dochucení
hotové nebo vlastní švestkové čatní k podávání
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. Kůži a tuk na bůčku nařízněte šikmými řezy. Bůček dejte do pekáče, kam se tak akorát vejde. Osolte ho, posypte kmínem, podlijte trochou vody a vložte do trouby. Nechte ho prudčeji zapéct, pak teplotu trouby snižte na 150 °C. Je-li třeba, podlijte bůček znovu vodou a při mírnější teplotě ho pečte asi 1 hodinu, až bude úplně měkký a maso bude odpadávat od kostí. Pokud je bůček hodně tučný, odlévejte během pečení sádlo, které uchovejte na jiné použití. Pokud bůček rychle hnědne, volně ho zakryjte kusem alobalu nebo pečicího papíru.

2

Ke konci pečení sundejte alobal nebo papír a bůček nechte vypéct dozlatova. Podávejte ho se švestkovým čatní, čerstvým chlebem nebo třeba s noky.

PRIMA TIP: ŠVESTKOVÉ ČATNÍ

Na jeho přípravu (jako u každého čatní, pikantní slané zavařeniny indického původu) existuje bezpočet receptů. Tady je jeden spolehlivý, který si samozřejmě můžete upravovat podle vaší chuti.

Do velkého kastrolu dejte 1 kg švestek, vypeckovaných a nakrájených, 2 cibule, oloupané a nakrájené nadrobno, a 225 g rozinek, nejlépe zlatých. Vmíchejte 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžičku mleté skořice, ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 2 lžičky soli a 600 ml bílého vinného octa a uveďte do varu. Plamen snižte a směs vařte 10 až 15 minut za občasného promíchání, až švestky změknou. Pak vmíchejte 400 g krupicového cukru, až se rozpustí. Vařte ještě 20 až 30 minut, až čatní zhoustne téměř jako povidla a většina tekutiny se odpaří. Čatní rozdělte do vysterilizovaných sklenic, uzavřete víčky a uložte na chladném suchém místě. Před použitím je lépe nechat čatní nejméně 2 týdny uzrát a rozležet. Díky octu ale vydrží takřka nekonečně a nekazí se.

Pečený bůček se švestkovým čatní  Foto: Pečený bůček se švestkovým čatní; foto: Johana Pošová

Článek

Pomalu pečený bůček Foto:

10 báječných receptů na šťavnatý vepřový bůček

Pokud přijmete jako fakt, že tuk je nositelem chuti, pak vepřový bůček má výsadní postavení a patří mezi kousky masa, které vás určitě nezklamou. Pokud mu dáte dostatečnou...

Uložit

Uložit

Videa

reklama

reklama