Pečený bůček s křupavou kůrčičkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečený bůček s křupavou kůrčičkou  Foto:
Pečený bůček s křupavou kůrčičkou
Foto: Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem

V čem je vietnamská kuchyně podobná té české, je obliba vepřového masa, především pěkně prorostlého bůčku. Úprava s křupavou kůrčičkou vás zaručeně nadchne, kombinace s rýží a sladkokyselou omáčkou k podávání je trochu nezvyklá, ale výtečná!

Suroviny
vepřový bůček s kůží, bez kosti 1 kg
Marináda:
koření pěti vůní 2 lžičky
sůl 1 lžička
cukr 1 lžička
pepř 1 lžička
Křupavá kůže:
ocet 1 lžička
sůl 2 lžičky
Postup
1

Koření na marinádu důkladně promíchejte a dejte do misky.

2

Vepřové maso omyjte a osušte papírovými utěrkami. Položte ho na prkýnko kůží dolů. Do masa udělejte ostrým nožem pravidelné 2 cm hluboké zářezy v rozestupech asi na šíři dvou prstů. Důkladně povrch, strany i zářezy kromě kůže potřete kořenicí směsí. Maso otočte kůží nahoru a potřete lehce směsí soli, octa a citronové šťávy. Trochu směsi na křupavou kůži dejte stranou, budete ji potřebovat, až se bude maso péct. Takto nechte marinovat minimálně 2–3 hodiny, máte-li čas, nechte v chladničce marinovat přes noc.

3

Troubu rozpalte na 200 °C, maso položte na mřížku, pod kterou dejte pekáč s vodou na zachytávání mastnoty. Pečte nejdříve cca 20 minut kůží dolů. Poté otočte, mašlovačkou znovu potřete kůži směsí octa, soli a citronové šťávy. Pečte dalších cca 30–40 minut, až se na kůži vytvoří bublinky a je opečená dozlatova. Vyndejte z trouby, nechte 10 minut odpočinout a krájejte podél zářezů na malé kousky s křupavou kůží.

4

Podávejte s rýží, čerstvou zeleninou a omáčkou nước chấm k masu.

PRIMA TIP: Omáčku nước chấm připravte z rybí omáčky, cukru, citronové šťávy a horké vody v poměru 1 : 1 : 1 : 7. Dochuťte najemno nasekaným česnekem, nasekanou chilli papričkou a čerstvě namletým pepřem.

Pečený bůček s křupavou kůrčičkou  Foto:

Pečený bůček s křupavou kůrčičkou; foto: Vietnamská kuchyně – Lehce a hravě s Vietem

Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem Foto:

Vietnamská kuchyně

Lehce a hravě s Vietem

Viet Anh Doan si získal nesmírnou popularitu jako představitel Lia ze seriálu Ohnivý kuře a to jak svými výroky o Vietnamcích, obchodu a politice, tak i svým kuchařským uměním.

V kuchyni se umí otáčet a jeho 60 nejlepších a nejoblíbenějších receptů ze země rýže, kávy a krevet to dokládá. Uvařte si vynikající nudlovou polévku, připravte a usmažte jarní závitky, poduste rybu na pivu nebo zvolte klasiku – smažené nudle s kuřecím masem.

Už nemusíte chodit do asijského bistra. Začnete si exotickou kuchyni připravovat sami doma.

Vydalo nakladatelství Ikar ve spolupráci s FTV Prima.

Knihu si můžete koupit ZDE.

Videa

reklama

reklama