Pečené tofu s thajskou omáčkou a opečenou zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečené tofu s thajskou omáčkou a opečenou zeleninou Foto:
Pečené tofu s thajskou omáčkou a opečenou zeleninou
Foto: profimedia.cz

Tofu je ideální surovina pro moderní zdravou výživu, protože obsahuje velmi malé množství tuku a je dobrým zdrojem proteinů. Tady je tofu připraveno s thajskou omáčkou a rychle opečenou zeleninou. Ideální přílohou mohou být vaječné nudle nebo dušená bílá rýže.

Suroviny
tofu 450 g
česnek 1 stroužek
hoisin omáčka 2 lžíce
tmavá sójová omáčka 2 lžíce
sherry ocet 1 lžíce
sladká chilli omáčka 1 lžíce
tekutý med 1 lžíce
sezamový olej na stir-fry 1 lžička
sezamový olej 1 lžička
červená cibule 1 ks
mrkev, nakrájená na tenké nudličky 1 ks
červená paprika, nakrájená na tenké nudličky 1 ks
brokolice 175 g
hnědé žampiony 125 g
jarní cibulka 6 ks
lusky cukrového hrášku 125 g
pražená sezamová semínka
Postup
1

Předehřejte troubu na 220°C. Tofu nakrájejte na 2,5cm kostky a dejte je do mělkého pekáče. Smíchejte dohromady česnek, hoisin omáčku, sójovou omáčku, sherry ocet, chilli omáčku, med a sezamový olej. Dvě třetiny marinády přelijte přes tofu, důkladně promíchejte a obracejte, aby tofu kostky byly celé obalené. Pečte asi 25 minut, jednou obraťte, dokud tofu nebude temně zlatohnědé a lesklé.

2

Mezitím ve woku nebo velké nepřilnavé pánvi rozehřejte oba oleje. Přidejte nakrájenou červenou cibuli, mrkev, červenou papriku, brokolici a houby a restujte 3 minuty. Přidejte jarní cibulku a hrachové lusky a za stálého míchání opékejte další 2 minuty.

3

Do zbývající marinády přidejte 2 lžíce vody a přidejte ji do opečené zeleniny. Vařte další 2–3 minuty, dokud nebude zelenina dostatečně měkká, potom vmíchejte opečené tofu. Posypte praženými sezamovými semínky a hned podávejte.

Pečené tofu s thajskou omáčkou a opečenou zeleninou Foto:

Pečené tofu s thajskou omáčkou a opečenou zeleninou, foto: Profimedia.cz

Videa

reklama

reklama