Pečené plněné brambory s tuňákovou a fazolovou náplní

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečené plněné brambory s tuňákovou a fazolovou náplní Foto:
Pečené plněné brambory s tuňákovou a fazolovou náplní
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Pečené brambory milují snad úplně všichni! Připravte si k nim skvělé náplně, které z nich udělají zcela uspokojivou večeři. Svěží tuňáková náplň potěší i děti, pikantní náplň s fazolemi udělá radost i drsným chlapům :)

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
velké brambory na pečení (škrobovité), asi 10 cm dlouhé 4 ks
rostlinný olej na potření brambor
mořská sůl
máslo 4 lžičky
Tuňáková náplň:
čerstvý přírodní sýr nebo lučina 100 g
kysaná smetana nebo dobrá majonéza 2 lžíce
tuňák v oleji 80–100 g
jarní cibulka s natí, nakrájená na tenké plátky 1 ks
hrst čerstvých bylinek (hladkolistá petržel, kopr, libeček...)
sůl a čerstvě namletý pepř
citronová šťáva 1–2 lžíce
malá hrst rukoly, žlutá paprika a/nebo vařené vejce k podávání
Fazolová náplň:
olej 2 lžíce
cibule, na jemná půlkolečka 1 ks
česnek nasekaný 2 velké stroužky
černé fazole 1 plechovka (400 g) nebo 1,5 hrnku uvařených
konzervovaná rajčata 200 g
chilli omáčka podle chuti
čerstvý koriandr 1 menší svazek
čedar, hrubě strouhaný 50 g
bílý jogurt nebo kysaná smetana 2 lžíce
sušené chilli na dochucení
malé avokádo na plátky, čerstvá chilli paprička, klínky citronu k podávání
Postup
1

Rozpalte troubu na 200 °C. Brambory vydrhněte kartáčkem, osušte a propíchejte na několika místech vidličkou. Při pečení z nich tak bude moci unikat pára. Slupku brambor potřete olejem, položte je na mřížku nebo na plech a dejte je péct do trouby na 60–90 minut, podle velikosti brambor. Pečte doměkka, středem brambory by měla hladce projet špejle.

2

Mezitím připravte náplně. V misce promíchejte sýr, smetanu nebo majonézu, slitého tuňáka, nakrájenou cibulku a většinu bylin (část si nechte na ozdobu). Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Zakryjte a uložte v chladu.

3

Na fazole v pánvi na oleji nechte zesklovatět cibuli a česnek. Přidejte slité, propláchnuté a okapané fazole a osmahněte je. Přilijte rajčata, chilli omáčku dle chuti, jemně nasekané měkké stonky koriandru a osolte a opepřete. Vařte na mírnějším ohni 10–15 minut bez poklice. Dochuťte, je-li třeba, a stáhněte z ohně.

4

Sýr nastrouhejte nahrubo. Upečené brambory vyjměte z trouby a každou bramboru svrchu podélně uprostřed nařízněte. Bramboru stlačte špičkami proti sobě, aby se brambora rozšklebila – otevřela. Do každé brambory dejte lžičku másla a když se rozpustí polovinu brambor naplňte tuňákem a ozdobte cibulkou a doplňte lístky rukoly, plátky papriky a/nebo uvařeným vejcem. Zbylé brambory naplňte fazolemi, ozdobte lístky koriandru, smetanou, chilli a doplňte plátky avokáda, nasekanou chilli papričkou, klínky citronu a zbylým koriandrem.

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama