Pečené morkové kosti

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečené morkové kosti Foto:
Pečené morkové kosti
Foto: Hovory s řezníkem

Morek můžete milovat, ale taky nenávidět. Zatímco někteří ho považují za pochoutku pro jeho delikátnost, jiní v něm vidí jen podivný třaslavý tuk. Pravdu mají vlastně všichni. Stejně jako v případě sádla.

V případě morku existuje stálá hrozba, že se vám rozpustí. Je uvězněn uvnitř dlouhých morkových kostí, které řezníci řežou na menší špalíčky, abyste se k němu vůbec dostali. I když je kolem něj silná kost, žádá si jemné zacházení, musíte ho tedy vařit buď velmi zvolna a šetrně, aby nevytekl, anebo péct rychle a zprudka, abyste ho dlouho netrápili, vypéká se z něj totiž další a další tuk. Ve všech případech je nejlepší s kouskem chleba, stejně jako sádlo. Na rozdíl od škvarků ho ale bezpodmínečně musíte jíst horký.

Pokud máte dost času, namočte nejprve morkové kosti na několik hodin do studené vody. Pomůže jim to zbavit se zbytků krve.

Suroviny
morkové kosti, nažezané z prostředka kosti 4 kousky
bílý chléb nebo bageta 12 plátků
citron 1 čtvrtka
olivový olej 1/2 lžíce
červená cibule 1 ks
hladkolistá petržel 1 hrst
sůl
Postup
1

Troubu předehřejte na 220 °C. Morkové kosti důkladně umyjte a naskládejte nastojato, tedy řeznou plochou dolů do pekáčku, kde nebudou mít příliš zbylého volného místa. Postavte je na širší stranu (mají-li takovou), aby stály stabilně. Vložte do rozpálené trouby a pečte 20 minut.

2

Zatímco se kosti pečou, v toustovači nebo na suché pánvi opečte chleba, aby křupal. Morek je tak měkký, že potřebuje nějaký kontrast. Cibuli oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí kolečka. Petrželku oberte ze stonků a nasekejte nahrubo. Smíchejte cibuli, petržel a olivový olej, dochuťte citronovou šťávou a jemně osolte.

3

Vyjměte pekáček z trouby. Každému přidělte na talíř poměrnou část chleba, na každý krajíc vydloubněte kousek morku – nejlépe to jde úzkou dlouhou lžičkou, trochu rozmázněte a završte cibulovo-petrželkovým salátem. Ten trochu mírní pocit nebývalé tučnosti, a krom toho násobí vizuální dojem z jídla.

4

Zbylé vyškrábané kosti přidejte do vývaru, anebo zmrazte do doby, než nějaký budete chtít vařit.

Hovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostí

Hovory s řezníkemJana Florentýna Zatloukalová

Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten správný kus na guláš? Jak překonat obavy z nevyzpytatelného masa a poznat, které je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě?

Knížka Hovory s řezníkem vás prostřednictvím 200 vyzkoušených receptů z české i světové kuchyně tohle všechno naučí. Jako nejlepší kamarádka vás však nejdřív vezme za ruku a odvede do nejbližšího řeznictví. Tam vás seznámí s tím záhadným mužem se zmijovkou na hlavě a sekáčkem v ruce, vybere s vámi maso a teprve potom se s vámi pustí do vaření.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press a seženete ji v knihkupectvích za 599 Kč.

Videa

reklama

reklama